Albanci u Bujanovcu traže da njihove izborne liste budu proglašene za manjinske, iako su većina u opštini

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. maj 2024. Sve albanske partije koje su do sada podnele  liste za izbore u opštini Bujanovac tražile su status manjinske liste. Opštinska izborna komisija (OIK) je odbila sva tri zahteva, jer su u suprotnosti sa zakonom.

Demokratska partija Nagipa Arifija, Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua i koalicija Front za promene – Driton Redžepi zahtevale su da njihove izborne liste dobiju položaj manjinskih, iako u opštini Bujanovac Albanci čine 62 odsto stanovništva.

Zakon o lokalnim izborima u članu 75 stav 5 kaže da izborna lista može imati položaj liste nacionalne manjine samo ako prema podacima poslednjeg popisa stanovništva na teritoriji određene lokalne samouprave procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika jeste  manji od 50 odsto.

Upravo se ovo navodi u obrazloženju OIK koja je donela rešenja o odbijanju sva tri zahteva.

Na drugoj strani, položaj liste nacionalne manjine dobila je lista SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihi. OIK je utvrdila da ova lista ispunjava sve zakonske uslove za status manjinske.

Po poslednjem popisu, u opštini Bujanovac živi 3.532 Roma, odnosno 8,6 odsto.

Objavljeni rezultati popisa: Evo koliko u Bujanovcu živi Srba, a koliko Albanaca i Roma

Položaj manjinske liste znači da za ove učesnike izbora ne važi cenzus od 3 odsto, već učestvuju u raspodeli mandata i kada osvoje manje glasova, kaže Zakon o lokalnim izborima u članu 78.

„Kada se raspodeljuju mandati primenom sistema najvećeg količnika, količnici izbornih lista nacionalnih manjina koje su osvojile manje od 3 odsto glasova uvećavaju se za 35 odsto“, glasi drugi  stav ovog člana.

OIK je do sada proglasila pet listi za izbore u Bujanovcu, pored pomenute četiri, proglašena je i lista koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS).

Ostale stranke, grupe građana i koalicije koje su najavile učešće na izborima sakupljaju potpise, odnosno izjave podrške građana. Potrebno im je najmanje 500 potpisa.

Sve o lokalnim izborima u Bujanovcu zakazanim za 2. jun čitajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *