Još jedan Drelja Ogorelja, čuvanje tradicije uz muziku, igru i veselje (Foto)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 7. maj 2024. – Tradicionalno svadbeno veselje “Drelja Ogorelja”, koje se u bujanovačkom naselju Zbirište održava svake godine trećeg dana Uskrsa, okupilo je veliki broj građana, koji su uz muziku i piće još jednom pokazali kako se čuva tradicija. Pored sabora, održano je i takmičenje u kucanju uskršnjih jaja, na kome je učestvovalo preko četrdesetoro dece i desetak veterana. Pobedu u kategoriji seniora odnela je Jovana Veljanović, dok je među veteranima najbolji bio Nenad Menković.

Postavljena svadbena sofra, muzika Ćazinih delija, snaška, odnosno u ženu maskirani muškarac, mladoženja, folklor i mnogo okupljenog sveta bili su deo i današnje prasvadbe.

Igranje, tradicionalni odlazak po mladu, cenkanje, teranje udvarača štapom, a sve to uz svadbarsku trpezu i muziku, obeležilo je Drelju Ogorelju.

Marko Spasić i Lazar Stevanović, kao i prethodnih godina, igrali su snašku i mladoženju, dok je uloga devera pripala po prvi put Dejanu Stojanoviću, poznatijem kao Prce. Svi obučeni u narodnu nošnju pokazali su još jednom, kroz dobro poznate običaje, kako se čuva tradicija.

Mnoštvo okupljenog sveta uživalo je posmatrajući folklorno umeće najmlađih članova KUD Soko iz Bujanovca.

Najveću radost mališana izazvalo je takmičenje u razbijanju uskršnjih jaja, a po prvi put ove godine organizovano je takmičenje u dve kategorije – seniori i veterani. Program je vodio predsednik Mesne zajednice Bujanovac Aleksandar Veljković, a za regularnost takmičenja se pobrinuo Dobrivoje Pina Menkovi u ulozi sudije.

U konkurenciji od preko 40 učesnika prvo mesto u kategoriji seniora osvojila je Jovana Veljanović, drugoplasirani je bio Uroš Stošić, dok je treće mesto pripalo Dušanu Mitiću.

U kategoriji veterana pobedu je odneo Nenad Menković. Pobednicima takmičenja uručeni su pehari i medalje.




One thought on “Još jedan Drelja Ogorelja, čuvanje tradicije uz muziku, igru i veselje (Foto)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *