Upozorenje za Bujanovac: Moguće nevreme i poplave

Bujanovac, 8. maj 2024. (foto arhiva) – Štab za vanredne situacije u Bujanovcu dobio je upozorenje na nepogode i obilne padavine koje se očekuju u sredu i četvrtak i posledično pojavu bujičnih i urbanih poplava.

U upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda za područje Srbije navodi se da se očekuj nestabilno vreme, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, a ponegde u jugozapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije i sa kratkotrajnim vremenskim nepogodama, praćenim sugradicom i gradom, a lokalno i velikom količinom padavina za kratko vreme (većom od 20 mm za 3 h).

“S obzirom na najavljenu promenu vremena, može se očekivati u zoni lokalnih pljuskova mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Takođe, može doći do problema u saobraćaju, transportu i drugim vidovima komunikacije, rizika od grana koje se lome sa drveća, potencijalna opasnost od uništenja krovova na zgradama. Postoji i rizik od udara groma koji može izazvati probleme u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju i inicirati pojavu vatre i predstavljati opasnost za život ljudi i životinja”, navodi se dalje.

Sektor za vanredne situacije naložio je sprovođenje preventivnih mera s obzirom na vremensku prognozu.

“Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najavljuje opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, neophodno je da, u cilju spremnosti za eventualno suočavnje sa rizikom i posledicama koje može doneti preduzeti sledeće:

  1. Ukazati na potrebu da se preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju preventivnih i operativnih mera.
  2. Ukazati na potrebu preduzimanja mera na sprečavanju i ublažavanju posledica i mogućnosti stavljanja u pripravnost i angažovanje nadležnih komunalnih službi i subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama.
  3. Upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova.

Upozorenje se odnosi na sva mesta u Pčinjskom okrugu

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *