„Žabac bunarac“, nova knjiga profesora Zorana Momčilovića

Bujanovac, 8. maj 2024. Nekadašnji profesor i dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju Zoran Momčilović objavio je novu knjigu eseja pod naslovom „Žabac bunarac“ u izdanju SVEN-a iz Niša.

U knjizi je, kako se navodi u predgovoru autora, teško odrediti teorijski i naučno-estetički pristup, iz razloga jer se postavlja pitanje metoda i žanra književnog stvaralaštva.

„Ovi tekstovi nastajali su fragmentarno, što znači da su pisani raznim povodima i ne čine celinu, niti pretenduju da to budu“, naveo je Momčilović za Vranje News.

On smatra da je reč o kritičkim spisima – esejima, koji daju jednu specifičnu refleksiju i novo čitanje književnih tekstova.

„Tekstovi su nastajali kao plod izlaganja na naučnim skupovima o književnosti za decu, i kao plod nekih ličnih pogleda na određene teme i književno stvaralaštvo naših pisaca, što se možda i ne može svrstati u klasičnu književnu kritiku“, rekao je Momčilović.

U knjizi na dvestotinak stranica su eseji o religiji, Svetom Nikoli, sceni, jeziku i igrama starih Grka, o simbolici bajki, dečjem piscu Budimiru Nešiću, Gordani Vlajić, Branislavu Bati Miloševiću, Stojanu Bogdanoviću, Ljubiši Rajkoviću Koželjcu ratnim svedočenjima iz Bosne, jedno neposlato pismo Momi Kaporu itd.

Knjiga je u broširanom povezu, a štampana je u 150 primeraka.

Zoran Momčilović rođen je 1955. godine u Suvojnici kod Surdulice. Odrastao je i dugo živeo u Vranju. Studirao je i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu.

Profesor je u penziji, a najveći deo radnog veka proveo je na vranjskom Pedagoškom fakultetu. Saradnik je više časopisa i zbornika. Piše prozu i bavi se književnom kritikom.

Priredio je zbornik O delu akademika Dragoslava Mihailovića, kao koautor sa Dejanom Ajdačićem, objavio antropološku studiju Vreme, ljudi, događaji o delu Momčila Zlatanovića, potrom romansiranu porodičnu hronologiju Nepreboli i pre ove poslednje knjige religiozno-duhovnu i poetsku prozu Jasiku i grm.

Član je Udruženja književnika Srbije. Živi u Nišu.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *