U bujanovačkom vrtiću prvi put konkurs za upis dece

Autor: Južne vesti, OzonPress, Glas Šumadije, Bujanovačke

                *Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Bujanovačke, Južne vesti, Ozonpress i Glas Šumadije 

Oko 600 dece još čeka na mesto u vrtićima Pčelice, dok je 6.852 dece upisano u 29 vrtića, koliko ih je u Nišu i okolini. Izgradnja vrtića u Trupalu i Panteleju bi trebalo da je pri kraju, najavljeni su radovi na vrtićima u Čairu i u Duvaništu, a bilo je najava da će i fabrika Olimpias dobiti obdanište. U Kragujevcu je cena 4.209 dinara, Bujanovcu 2.600, ali je malo mesta, dok su u Surdulici vrtići besplatni. U Nišu i Leskovcu cene godinama nisu menjane, u Vlasotincu roditelji plaćaju 6.507 dinara, a roditelje dece koja idu u neke niške privatne vrtiće od 1. maja dočekalo je poskupljenje od 3.000 dinara

Bujanovac, Niš, Kragujevac, Čačak, 9. maj 2024. – U bujanovačkom vrtiću “Naša radost“ trenutno boravi, odnosno upisano je nešto više od 650 dece, od toga njih 294 boravi u centralnom vrtiću u Bujanovcu, dok 364 (105 srpske i 259 albanske dece) boravi u Velikom Trnovcu i područnim grupama u spskim i albanskim selima.

Broj grupa u centralnom vrtiću je 11, gde spadaju 2 jaslene, 4 mlađe, 2 srednje i 3 predškolske grupe. Pored njih nalazi se još jedna mešovita grupa za albansku decu uzrasta od 3 do 5 godina, a cena mesečnog boravka u vrtiću, koju određuje Opštinska uprava, iznosi 2.600 dinara.

Lista čekanja je duga, a najveći broj dece, preko 100, je na listi čekanja za jaslenu i mlađu grupu, zbog čega se od 7. maja u Bujanovcu po prvi put vrši upis dece putem konkursa.

Do sada su za upis bile zadužene glavna vaspitačica i pedagog, a ubuduće će to sprovoditi komisija, raspisivaće se konkurs i deca će se bodovati po prioritetima, od 20 do 50 bodova.

Komisija odlučuje o upisu

Prioritet, odnosno najveći broj bodova dobijaće deca iz društveno osetljivih grupa – žrtve nasilja u porodici, iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite, deca bez roditeljskog staranja, deca samohranih roditelja korisnika dečijeg dodatka, deca sa smetnjama u fizičkom razvoju. Oni će dobiti maksimalnih 50 bodova prilikom rangiranja na konkursu. Posle toga idu kategorije za koje je predviđeno 40, 30 i 20 bodova – kažu za Bujanovačke u pravnoj službi vrtića

Upisivanje putem konkursa predviđeno je za grupe svih uzrasta, osim za obavezni pripremni predškolski program.

Da je nedostatak mesta i prostora prioritetni problem bujanovačkog vrtića potvrdio je direktor Milovan Aleksić, koji je rekao da će vrtić otvoriti dve nove grupe za albansku decu i to u Domu kulture “Vuk Karadžić“ u Bujanovcu.

Nove grupe su zahtev albanskih političara, a rezultat dogovora posle sastanaka predstavnika vrtića, šefa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutfiua i predstavnika opštinske vlasti, koje je organizovalo Koordinaciono telo za jug Srbije.

-U narednom periodu očekujemo opremanje dve prostorije, nakon čega sledi upisivanje albanske dece koja su sada na listi čekanja. Biće otvorena jaslena grupa i još jedna za stariju decu – od 3 do 5 i po godina – rekao je Aleksić za Bujanovačke.

Međutim, ovo je samo privremeno rešenje. Potencijalna trajna rešenja su rekonstrukcija postojećeg objekta vrtića, izgradnja novog ili konačni završetak postojeće zgrade kod naselja Karakačka u Bujanovcu.

-Biće organizovane aktivnosti sa ciljem trajnog rešavanja ovog problema. Na sastanku je predloženo da Opština Bujanovac angažuje projektantsku kuću koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg/izradu novog objekta. Takođe, jedno od rešenja bi mogao da bude i objekat Karakačka, u vezi sa kojim će se nastojati da imovinsko-pravni odnosi budu precizno definisani – navode nadležni.

Opština Bujanovac će obezbediti finansijska sredstva prvim rebalansom budžeta, dok će PU “Naša radost“ obezbediti didaktička sredstva i opremiti prostorije.

__________________________________________________________

NIŠ: Na upis čeka 600 mališana

Uvođenjem prijavljivanja preko eUprave, upis dece u predškolsku sustanovu je olakšan, ali i dalje u Nišu postoji lista čekanja i trenutno, prema podacima Javne predškolske ustanove Pčelica, na upis čeka oko 600 mališana.

Pčelica u svom sastavu ima 29 vrtića. Broj upisane dece trenutno je 6.852, a na listi čekanja je oko 600 mališana – kažu iz te ustanove.

Januara ove godine Niš je na Bulevaru Nemanjića dobio vrtić „Srna“ za oko 110 dece, a u planu je da uskoro dobije još dva nova vrtića jer zgrada „Medikoterapije“ u Čairu postaje vrtić, pošto je raspisan tender za rekonstrukciju, a vrtić postaje i nekadašnji restoran „Lipov lad“ u Duvaništu. Bilo je najava da će biti otvoren i vrtić u fabrici Olimpias, ali najava radova još nema.

Dok mnogi čekaju mesto u vrtiću za svoje dete, roditelji dece koja su deo kolektiva plaćaju i preko 6.000 dinara mesečno za državne vrtiće.

Februara ove godine roditelje predškolaca u Surdulici obradovala je vest da više neće plaćati boravak u obdaništima, a cene u Leskovcu i Nišu godinama nisu menjane. Poskupljenja su bila u Vlasotincu, gde roditelji mesečno treba da plate 6.507 dinara, a odavno je u Aleksincu boravak dece u vrtiću među najskupljim.

Sa druge strane, visoke cene prate privatne vrtiće. Oni koji imaju subvencije Grada plaćaju oko 14.000 manje od pune cene, a u nekim vrtićima je od 1. maja mesečna nadoknada uvećana za 3.000 dinara.

-Veliki bezobrazluk. Subvencija nije velika, a mi nemamo drugi izbor nego dete da ide u privatni vrtić jer nema mesta u državnom – kaže jedna majka.

Puna cena u nekim privatnim vrtićima je 26.000 dinara, a roditelji moraju da do 5. plate pun iznos, dok im novac od refundacije stiže do 20. u mesecu.

______________________________________________________

Manjak mesta problem i u kragujevačkim vrtićima

U kragujevačkim državnim vrtićima organizovanim kroz dve ustanove – „Nada Naumović” i „Đurđevdan” boravi oko 4.500 dece, dok je u privatnim vrtićima sa kojima Grad ima potpisane ugovore, a njih je 19, na boravku uz subvencije grada 2.700 dece.

Ekonomska cena vrtića od 1. maja biće 21.045 dinara od čega 80% plaća grad, odnosno 16.836 dinara. Roditeljski deo je 20% od ekonomske cene, odnosno 4.209 dinara. Isti iznos, odnosno 80% od ekonomske cene Grad plaća po detetu i u slučaju da dete boravi u privatnom vrtiću, dok roditeljski deo može biti veći od 4.209, koliko je deo koji plaćaju u državnim, jer privatnik sam određuje svoju komercijalnu cenu i ona je različita od vrtića do vrtića.

Na pitanje portala Glas Šumadije koliko dece u ovom trenutku čeka na upis, Dušan Aleksić, Član Gradskog veća za obrazovanje, kaže je da je u toku bodovanje za upis nove generacije jer je konkurs završen pre par nedelja.

Po završetku bodovanja znaće se koliko dece ostaje „ispod crte“ za upis u državne vrtiće. Zatim sledi upis na upražnjena mesta u privatnim i, tek po završetku i tog ciklusa, znaće se koliko zainteresovane dece ostaje bez subvencija.

Kako je svake godine broj prijavljenih za upis sve veći, i pored konstantnog povećanja broja subvencionisanih mesta, lista čekanja je velika i bude nešto ispod 1.000. Razlog tome je, pored konstantnog rasta broja prijavljene dece, i činjenica da godinama nije ulagano u izgradnju novih kapaciteta, a da su neki stari državni vrtići, koji su se nalazili u objektima koji su bili u restituciji, van funkcije, jer je imovina vraćena privatnim licima.

-Kako bismo smanjili listu čekanja za subvencionisani boravak dece u vrtićima, ove godine smo u budžetu odvojili blizu 90 miliona dinara za gradnju novog objekta kapaciteta 140 mesta na Bubnju. Pored toga, obezbedili smo parcelu za gradnju još jednog vrtića kapaciteta 270 mesta u Erdeču, koji finansira Ministarstvo prosvete. Završetkom izgradnje ova dva objekta, lista čekanja će biti smanjena za 400 mesta – navodi Aleksić.

Pored navedenih vrtića, Grad obećava i rekonstrukciju vrtića „Kolibri” u Bagremaru u vrednosti od 20 miliona dinara, kao i uređenje vrtića „Crvenkapa” koji je bio zahvaćen požarom.

U planu za 2024. godinu je i uređenje dvorišta tri gradska vrtića, uređenje prostora i formiranje tri mešovite grupe u seoskim sredinama, kao i zamena stolarije na vrtiću „Zeka” iz javno-privatnog partnerstva.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *