Opozicija: Građani preseljeni zbog izbora neće moći da glasaju 2. juna

Bujanovac, 10. maj 2024. Svako ko je upisan u birački spisak nakon 3. jula prošle godine neće moći da glasa na novoprijavljenoj, već na adresi gde je imao prebivalište do tog datuma. Ukida se i glasanje po mestu boravišta – rekao je za Južne vesti poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković, nakon što su parlamentarne grupe dogovorile u Skupštini Srbije izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Južne vesti pišu da je opozicija u Nišu upozoravala na ovaj problem u vreme dok je bila jedinstvena, bio je i performans u centru grada, a sada će o svemu tome raspravljati i Skupština kroz tačku izmena Zakona.

U celom procesu učestvovao je i narodni poslanik NPS-a Đorđe Stanković, koji je u Nišu i kandidat za gradonačelnika, pa kaže da je to pobeda opozicije i da bi usvajanje izmena značilo da na izborima u tom gradu mogu da glasaju samo oni koji su tu živeli i pre 3. jula 2023.

-To znači da glasači koji su preseljeni iz Leskovca, Bele Palanke i drugih gradova i opština u Niš, a znamo da ih ima, neće moći da glasaju u Nišu. Nažalost, to znači i da oni koji su se stvarno preselili u periodu od 3. jula prošle godine do danas, neće moći da glasa u Nišu, već će morati da glasa u mestu gde je bio prijavljen pre 3. jula 2023 – navodi on.

Veruje da će izmene Zakona sprečiti izborne manipulacije preseljavanjem birača iz grada u grad i dodaje da će opozicija usvajanjem izmene, uz prethodnu odluku da izbori budu istog dana, dobiti sve što je tražila.

-Odlučili smo da izađemo na izbore i da se borimo. To nije značilo da izlazimo bez obzira na uslove. Obećali smo da ćemo se boriti, pre svega, za uslove, a onda i za naše gradove. Prvo obećanje odnosi se na ispravljanje onoga što su pokušali, a to je manipulacija preseljenjem glasača – kaže Stanković.

Ipak, ne isključuje mogućnost da će SNS naći prostor za “anomalije”, poput falsifikovanja prijava prebivališta i njihovog antidatiranja.

Moći ćemo da vidimo takve stvari jer će naši članovi komisije imati uvid u birački spisak. Što se tiče hipotetičkih situacija, pazimo na sve. Ne mogu da kažem da oni neće pokušati još nešto, ali je mnogo važno da se mi trudimo da svaku anomaliju rešimo. Radimo sve da ove izbore dobijemo – zaključuje potpredsednik NPS.

Izmene će danas biti na dnevnom redu sednice republičkog parlamenta. Za ove izbore odluka se odnosi na prethodnih 11 meseci, dok će se ubuduće odnositi na period od 6 meseci unazad.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *