Za bujanovačke i preševske stočare junice iz Nemačke po najpovoljnijim cenama

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 10. maj 2024. Uzgajivači goveda sa teritorije opština Bujanovac i Preševo će, na inicijativu Veterinarske stanice Bujanovac, imati priliku da po povoljnoj ceni kupe najkvalitetnije junice simentalske rase. Javni poziv Ministarstva za subvencije za kvalitetna priplodna grla očekuje se u maju i trajaće 60 dana, a zainteresovani će moći da kupe grla po ceni koja, kada se uračuna povraćaj novca od 65 odsto, iznosi nešto više od 800 evra po grlu – rekao je direktor Veterinarske stanice Bujaovac Miodrag Milković na sastanku sa govedarima održanom u petak u Levosoju.

-Pri kraju su dogovori vezani za nabavku junica iz Nemačke, uspostavili smo prvu liniju sa prijateljima iz uvozne firme i ljudima iz udruženja odgajivača goveda simentalske rase iz Minhena, a ta saradnja će trajati i u buduće – rekao je Milković.

Reč je o najkvalitetnijim simentalskim govedima iz Bavarske, a to je, kako kaže, najkvalitetnija linija u Nemačkoj.

-Videćemo šta nude, kakav je kvalitet, izabraćemo dvojicu govedara koji će ići sledeće nedelje sa veterinarima da pogledaju junice – dodao je Milković.

Ono što najviše, kako je naveo, interesuje govedare je povraćaj novca od države, odnosno stimulacija za nabavku novih priplodnih grla.

-Povraćaj iznosi 65 odsto na fakturisanu cenu i naš je cilj da on bude što pre, najkasnije u roku od 60 dana, a to nisu mala sredstva i mislim da je izuzetno stimulativno. Cena jednog grla je 2.350 evra, plus 10 odsto PDV, tako da se otprilike na cenu od 2550 evra dobija povraćaj od 65 odsto, što znači da će cena po grlu biti malo preko 800 evra. Na tu cenu se dodaju troškovi prevoza životinja i testova  koji iznose otprilike 300 evra po grlu – objasnio je Milković prisutnima.

Bilo je, dodaje, mnogo problema vezano za uvoz, ali su uspeli da dođu do određenog broja junica koji će biti kontinuiran. U prvoj liniji uvoze se 92 junice, a taj broj može da se uveća u narednom periodu.

-Za grla koja budu uvezena obavezan je karantin pri ulazu u zemlju u trajanju od 21 dan u Veterinarskoj stanici Bujanovac, gde će sva grla biti testirana na zarazne bolesti koje predviđa Srbija. Trošak testiranja grla snosiće Veterinarska stanica Bujanovac, dok će hranu za junice obezbeđivati sami govedari – kaže Milković.

Na teritoriji opština Bujanovac i Preševo registrovano je 806 gazdinstava koja se bave govedarstvom, 164 koja se bave kozarstvom, 232 ovčarstvom i 27 svinjarstvom.

Uzgajivači goveda sa kojima smo razgovarali kažu za Bujanovačke da se uvoz grla po ovoj ceni mnogo isplati.

Suat Memeti iz Oslara ima 13 grla za sada, a konkurisao je sada za 3 junice.

-Ovo se dosta isplati, uvoze se krave iz Nemačke koje su mnogo kvalitetne. Pored ove podrške države, mi dobijamo i subvencije od preko 40.000 dinara, pa će nam krava izaći oko 700 evra. Konkurisaću i narednog puta kada se organizuje uvoz – kaže Memeti.

Zoran Mijalković iz Krševice ima 7 grla, a sada će kupiti još jednu.

-Prvi put uzimam kravu na ovaj način, videćemo kako će sve da ispadne, a cena je prihvatliva – kaže Mijalković.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *