Proslava Dana pobede u Žbevcu

Piše: R.Irić

Bujanovac, 11. maj 2024.- U  Žbevcu kod Bujanovca, obeležavanjem Dana pobede na fašizmom, u petak je bila prava svečarska atmosfera, koju su priredili Savet Mesne zajednice i kolektiv Osnovne škole „Dragomir Trajković“ sa svojim gostima.

Centralni događaj ove manifestacije bio je polaganje cveća na Spomen česmu žrtava dvaju oslobodilačkih ratova, kome su prisustvovali meštani, učenici škole i njihovi gosti iz Bujanovca i sela Levosoje i Klenike.

Cveće su položile su delegacije Saveta MZ,  škole i bujanovačkle Kancelarije Koordinacionog tela za jug Srbije.

O značaju Dana pobede i njegovim istorijskim porukama, na svečanosti su govorili Zoran Anđelković, predsednik Saveta Mesne Zajednice i Stefan Stojanović, profesor istorije, a recitacijom „Otadžbine“ Đure Jakšiće, program je obogatila učenica Anastasija Dragić.

   

Stojanović je napomenuo da obeležavajući ovaj datum branimo pale žrtve ovih ratova od zaborava.

“Da negujemo kulturu sećanja tako što čemo se svakog 9. maja okupiti i polagati vence za ljude koji su nama obezbedili da živimo slobodno i ostavili nam u nasleđu da čuvamo, negujemo, gradimo i živimo u zajednici sa principima tolerancije”, glasila je poruka Stojanovića.

I na šahovskom turniru, i na fudbalskoj utakmici, pobednici su bile ekipe koje su reprezentovale Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ iz Levosoja.

Zvezda fudbalskog susreta je bio učenik III razreda Stefan Milenković iz Levosoja, koji sa devet godina, već ima potpisan ugovor sa prvoligaškom ekipom Čukarički iz Beograda.

Sve ekipe učesnice u sportskim nadmetanjima, dobile su poklone (fudbalski u košarkašku loptu i šah tablu), koje su obezbedile firme iz Žbevca, Vranja, Vranjske Banje,Vrtogoša, Zlatokopa i Beograda.

Uz šahovskog sudiju Zorana Zafirovića i nastavnika fizičkog vaspitanja Igora Miloševića , poseban doprinos uspehu ove manifestacije dali su direktorka škole Stanče Đorđević. predsednik Saveta MZ Zoran Anđelković i meštanin – privrednik Zoran Stošić Žbeki, koji je osmislio ovu manifestaciju i animirao sponzore da je finansijski pomognu.

 

 

 

 

 

 




One thought on “Proslava Dana pobede u Žbevcu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *