Bujanovac centar košarke: Na međunarodnom festivalu 1.500 dece (foto)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. maj 2024. Ovogodišnji, 12. po redu, Međunarodni mini basket festival „Sačuvajmo decu“, koji je održan proteklog vikenda Bujanovcu, okupio je do sada rekordni broj učesnika i posetilaca. Po prvi put je u okviru festivala odigrana humanitarna utakmica između ekipa Play 017 iz Bujanovca i Vardara iz Skoplja, a sva prikupljena sredstva biće uplaćena za lečenje bivčeg člana OKK Play 017.

Ovogodišnji festival je, po rečima osnivača OKK Play 017 i organizatora Nenada Stajića, najmasovniji do sada.

-Bilo je oko 1.500 učesnika iz 20 klubova iz Srbije, Severne Makedonije i sa teritorije Kosova. Raspoređeni u 70 ekipa odigrali su oko stotinak utakmicana pet terena. Sve je proteklo savršeno, sve utakmice su odigrane po rasporedu i, ono što je meni najvažnije, svi su zadovoljni organizacijom, atmosferom i energijom koja je vladala na terenu. Bilo je 500 učesnika više nego na prošlogodišnjem festivalu, što znači da radimo dobru stvar za našu decu i nadam se da će ih na narednom biti još više – kaže ponosno Stajić za naš portal.

Na otvaranju samog festivala, pored Nenada Stajića koji se na samom početku zahvalio svim donatorima koji su pomogli u organizaciji festivala, govorili su i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, član Predsedništva KSS i predsednik Regionalnog košarkaškog saveza južne Srbije Vule Vuković, predsednik Mini basket udruženja Srbije Rade Georgievski, generalni sekretar Regionalnog košarkaškog saveza juga Srbije Veselin Marijanović, proslavljeni srpski košarkaš Igor Rakočević i šef Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifirekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što prisustvuje manifestaciji, ističući da će opština Bujanovac uvek biti deo ovog festivala, jer je on budućnost grada.

Predsednik Regionalnog košarkaškog saveza južne Srbije Vule Vuković u svom obraćanju istakao je da Bujanovac Srbija.

-Pred kraj prošle godine proslavili smo 100 godina košarke u Srbiji. Beogradu svaka čat, ali Bujanovac je Srbija, ovde će za par godina biti blizu 20.000 dečaka i devojčica zahvaljujući Stajiću kome je košarka život – rekao je Vuletić.

Posebnu zahvalnost Stajiću uputio je i šef Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović, govoreči da je festival od velikog značaja za grad i decu u njemu i da se nada da će neko od te dece jednog dana postati značajan u svetu košarke.

Punoj hali dece i roditelja poslednji se obratio košarkaš Igor Rakočević, koji je želeo da mladim nadama košarke uputi jedan savet.

-Postoje stvari koje su važnije od košarke i sporta, a to su škola, koju nikako ne smete da zapostavite, i poštovanje prema starijima, pogotovu prema roditeljima, učiteljima i nastavnicima. U sportu je najbitnije da date sve od sebe, da se trudite, da pomognete saigraču, jer ćete na taj način najviše uživati dok igrate košarku – glasila je poruka proslavljenog srpskog košarkaša.

Nakon ceremonije otvaranja, dodeljene su medalje i zahvalnice svim učesnicima festivala, a pehari klubovima.

Rakočevića smo pitali kako je protekla humanitarna utakmica u kojoj je igrao na strani bujanovačkog kluba Play 017.

-Bili smo dobri domaćini, pa nismo zapeli do kraja i pustili smo gostujuću ekipu iz Vardara da se pokaže i da nas pobedi. Publika je uživala, a bilo je i par lepih poteza, iako nisam bio posebno spreman – rekao je Rakočević za Bujanovačke.

On se osvrnuo i na moderno vreme u kome danas deca odrastaju i naglasio daje sport pravi način da decu vratimo pravim vrednostima.

-Ovde sam četvrti put i sam naziv festivala „Sačuvajmo decu“ pokazuje u koliko nezgodnom i teškom vremenu živimo u smislu podizanja dece, jer deca imaju razne distrakcije i ometanja sa svih mogućih strana, počev od društvenih mreža, medija sa nekvalitetnim i štetnim sadržajem, preko nametanja zapadnjačke ideologije gde se u velikoj meri uništava pojam porodice. Na nama je da se borimo protiv toga i da pokušamo kroz sport da decu učimo pravim, tradicionalnim i zdravim vrednostima, takmičarskom duhu, trudu, saosećanju i prijateljstvu – dodao je Rakočević.

Predsednik Mini basket udruženja Srbije Rade Georgievski govorio nam je o istorijatu mini basketa u Srbiji.

-Mini basket u Srbiji je imao veliku pauzu. Pojavio je 1980. godine, ali je trajao jako kratko, svega par godina, pa je usledila velika pauza, da bi se drugi put pokrenuo 2000. godine. Bujanovački festival mini basketa ima jedan pun sadržaj. Imali smo promociju na trgu, uradili pokazni trening sa 4 osnovna košarkaška elementa. Mi želimo da deca preko igre nauče košarku, a ne da uče košarku da bi je igrali. Košarka – to smo mi. Mi stvaramo igrače – rekao je Georgijevski za Bujanovačke.

Generalni sekretar Regionalnog košarkaškog saveza juga Srbije Veselin Marijanović, koji je deo bujanovačkog festivala od samog početka i smatra ga fenomenalnom manifestacijom kojoj nojedna druga nije ravna, govorio nam je o košarci na jugu Srbije.

-Od ove godine KK Play 017 je u Drugoj muškoj regionalnoj ligi, koja se vodi iz Leskovca,i ima sjajne rezultate s obzirom na to da je dugo godina pauzirao. Nadamo se da će sledeće sezone otići i u viši rang. U Vranju, Leskovcu, Surdulici, Vladičinom Hanu, Prokuplju i Kuršumliji imamo klubove Prve i Druge muške regionalne lige. U odnosu na sredstva koja imamo, a ona su za sport na jugu Srbije najmanja, naši klubovi su odlični i postižu sjajne rezultate – rekao je Marjanović za naš portal.

Sportska hala Mladost bila je prepuna mladih košarkaških nada. Obučeni u dresove svojih klubova sa nestrpljenjem su iščekivali da izađu na teren i pokažu svoje košarkaško umeće.

Basketaši i bašketašice iz Grdelice,Milica Pejić (9) i Sergej Ristić (8)rekli su nam da košarku treniraju više od godinu dana, da su drugi put u Bujanovcu i da je druženje sa vršnjacima na festivalu važnije od rezultata na utakmici.

Joana Markovska (10) iDora Zikovska(11), članice kluba MVP iz Skoplja, reklesu za Bujanovačke da se mnogo lepo provode na festivalu i da jednako uživaju i u igranju košarke i u druženju sa drugarima.

-Prvi put sam ovde i mnogo mi je interesantno, najviše mi se sviđa prijateljstvo i jedva čekam da dođem i sledeće godine – rekla je Dora za naš portal.

Organizator festivala Stajić posebno se zahvalio Misiji OEBS u Srbiji, kao jednom od pokrovitelja ove regionalne sportske manifestacije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *