„Svetosavci“ u Nedelji sećanja i zajedništva (foto)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. maj 2024. Učenici Srednje stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu nizom aktivnosti obeležili su Nedelju sećanja i zajedništva u znak sećanja na masovna ubistva u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju, ali i tragediju u Niškoj Banji.

-Svetosavci su svojim stvaralačkim pažljivim radom i zalaganjem, učestvovali u obeležavanju Nedelje sećanja i zajedništva. Na taj način su odali poštovanje žrtvama, podršku njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici. Jedan od ciljeva bio je razvoj vrednosti, veština, znanja i kritičkog razmišljanja kod učenika, potrebnih za život u savremenom društvu, kroz realizaciju aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga – poručuju iz SŠ „Sveti Sava“.

Nedelja sećanja i zajedništva (7.-10. maj) će, dodaju, od naredne školske godine biti deo školskog kalendara i nadaju se da će biti prihvaćena i podržana u školskoj zajednici.

U Nedelji sećanja i zajedništva u školi su se afirmisale već postojeće aktivnosti, ali i neke nove.

– Imali smo tematsko veče, kao i radionice u kojima su učenici mogli da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje ili dramske predstave i razgovore. Bilo je i akcija usmerenih na očuvanju prirode i životne sredine, kao i prikupljanje sredstava u okviru humanitarnih aktivnosti – dodaju iz škole.

Pojam „praznina“, kako navode, prikazan je kroz radionicu, odnosno interaktivnu fizičku vežba u malim grupama, u kojoj se ispituju tinjanja i tenzije u porodici. Sliku tenzija i potencijalnih teškoća u porodičnom životu učenici su prikazali na svoje tabloe.

-Ovakav načina rada sa kultorološki mešovitim grupama je način razmene percepcije i očekivanja sa kojima rastemo, kao i njihovog uticaja na naše razumevanje i iskustvo o životu – kažu u školi.

U ovom obeležavanju Nedelje sećanja i zajedništva učestvovali su predstavnici Đačkog parlamenta, direktorka škole, stručni saradnici,mentori đačkog parlamenta i razredne starešine.

-Kolektivno smo govorili o doživljaju patnje i bola i o onome što je najbitnije, a to je doživljaj empatije – dodaju iz škole.

Održano je i veče poezije Desanke Maksimović, na kome su učesnici čitanjem i recitovanjem pokazali da život i osnovu našeg bića čine misao i osećaji.

Pored ovih aktivnosti, upriličen je i zajednički ručak za učenike i nastavnike, koji su pripremili učenici ove škole sa smera kuvar – konobar.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *