Sve više mladih Bujanovčana radi na hrvatskom primorju, na put se sprema i Aleksa

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 14. maj 2024. – Stalni gosti bujanovačkog kafića Perla uskoro će morati da se navikavaju na novo osoblje, posebno ako se zna da jedan ovakav objekat privlačnim čine i oni koji vas poslužuju. Pavle je već u Umagu, a za nekoliko dana put hrvatskog primorja kreće i Aleksa Filipović iz Rakovca kod Bujanovca. On je jedan od desetine mladih iz naše opštine koji će predstojeće leto provesti kao sezonci u Hrvatskoj. Plata od 1.400 evra, obezbeđen smeštaj i hrana bili su više nego dovoljni da ovaj osamnaestogodišnjak spakuje kofere i kupi kartu za Primošten, letovalište između Splita i Šibenika, gde će do septembra provesti radeći kao konobar u klubu na plaži.

Za posao sam saznao preko društvenih mreža, prijavio se, poslao CV i odgovorili su mi istog dana. Zadovoljan sam uslovima koje nude, izabrao sam da radim sedam dana u nedelji, tako da sam ugovor već dobio i radiću do sredine septembra – kaže Aleksa za naš portal

Kao konobar radi više od dve godine. Uporedo sa srednjom saobraćajnom školom, počeo je sa nepunih 16 godina najpre da pere čaše u jednom lokalnom kafiću, ali je njegov talenat ubrzo prepoznat, pa je sunđer i krpu zamenio ajncerom.

Na ideju da leto provede na primorju došao je, kako kaže, na osnovu iskustva starije sestre Sofije i drugara iz Bujanovca, koji su prošle godine išli u Hrvatsku da rade kao sezonski radnici.

Ako pravi kafu bar upola dobru kao ovde, ne sumnjamo da će i dobro zaraditi

Moja sestra je bila prošle sezone i prezadovoljna je, tako da i ona putuje za dva dana, ali nećemo biti u istom gradu. Roditelji nas, iako im nije svejedno što će ostati sami, podržavaju i to je nama najbitnije – kaže Aleksa

Jedino od čega ima, kako kaže, frku je duga vožnja, jer ne voli da putuje, a na pitanje da li će mu neko nedostajati iz Perle, odnosno kafića u kome je proveo više od godinu dana, kaže:

-Najviše će mi nedostajati kolega Strahinja, a pored njega i gazde kafića Dragan i Zoran.

Od novca koji ovde zarađuje može da živi, ali ne može da uštedi, pa je to bio jedan od razloga da spakuje kofere.

-Nisam pušač, ne vozim auto, tako da od dnevnica ovde imam za sebe, ali ne mogu baš da uštenim. Računam da ću u Hrvatskoj od plate i bakšiša uštedeti nekih 2.500 evra, ali i da pored toga izlazim i družim se – objašnjava Aleksa i dodaje da bi voleo da kupi sebi auto kad se vrati.

Jedino oko čega je možda pogrešio, kako kaže, je što nije izabrao mesto u koje ide još neko iz Bujanovca, nego će biti sam.

-Možda sam tu malo pogrešio, ali ne brinem preterano. Kolektiv je mlad i mislim da ću se lako ukolpiti. Sledeće godine mogu da izaberem neki veći grad, sada mi je bitno da steknem iskustvo. Čuo sam se sa Pavlom, kolegom iz Perle, koji je otišao pre nekoliko dana u Umag i kaže da je sve super i da je prezadovoljan – kaže Aleksa za Bujanovačke.

Ne zna da li će, kad se vrati, raditi opet u Perli, jer ne želi ništa da priča unapred.

-Videćemo, ne mogu sad ništa da kažem. Volim ovaj posao, navikao sam se i na ove ljude ovde, nedostajaće mi – kaže Aleksa za kraj našeg razgovora.

Ostaje nam da mu poželimo srećan put i lep provod, a ako pravi kafu bar upola dobru kao ovde, ne sumnjamo da će i dobro zaraditi. A da će postati omiljen ne sumnjamo uopšte!

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *