Još jedno upozorenje za Bujanovac

Bujanovac, 15. maj 2024. (foto arhiva) – Sektor za vanredne situacije uputio je bujanovačkom Štabu za vanredne situacije upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u kojem se navodi da se danas na zapadu, jugu i jugoistoku, kao i ponegde u centralnim delovima zemlje, očekuje  kiša, a u pojedinim oblastima lokani pljuskovi sa grmljavinom, sa količinom  od 10 do 30 mm padavina, lokalno i više.

“S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati u zoni lokalnih pljuskova mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Takođe, vetar ove jačine može prouzrokovati  ozbiljne štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, probleme u transportu i saobraćaju, štete u poljoprivredi, kao i na drveću u parkovima i uz putne prave kojim se kreću vozila (čupanje drveća iz korena), te je potrebno uputiti apel stanovništvu u košavskom području i skrenuti pažnju na moguće probleme (nezgode usled šteta na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima,,,,, mogućnosti prevrtanja automobila i kamiona, lomljenje grana i stabala), koji utiču na život i zdravlje i preporučiti im da ograniče izlazak na otvoreni prostor bez preke potrebe”, navodi  se u dopisu.

Zbog navedene prognoze koja najavljuje opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, neophodno je da, u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti preduzeti sledeće:

  1. Ukazati na potrebu da se preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju  preventivnih i operativnih mera.
  2. Ukazati na potrebu preduzimanja mera na sprečavanju i ublažavanju posledica i mogućnosti stavljanja u pripravnost i angažovanje nadležnih komunalnih službi i subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama.
  3. Upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova.

O preduzetim aktivnostima redovno izveštavati Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Vranju, preko Operativnog centra putem telefona 1985, 427-089 ili na mejl czovr@mup.gov.rs.

Upozorenje je upućeno i štabovima u ostalim mestima u Pčinjskom okrugu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *