Poljoprivrednici sa juga: Uvozi se povrće, a naše bacamo

Bujanovac, Leskovac, 15. maj 2024. Nezadovoljni trenutnom situacijom na tržištu gde velike trgovine ne kupuju domaće povrće, već uvoze, dok domaći proivođači ne mogu da izvezu svoje povrće iz Srbije, udruženje „Povrtari juga“ organizovaće protest 22. maja u 11 sati ispred Gradske uprave Leskovac. Povrtari poručuju da su već neke količine kupusa bacili, a da ne žele da slična situacija bude i sa krastavcem i paradajzom.

Organizator protesta Dalibor Kocić iz leskovačkog sela Svirce objašnjava da su rešili da organizuju protest jer žele da skrenu pažnju na probleme sa kojima se susreću, a kao najveći ističe nekontrolisan uvoz, prenose Južne vesti.

-Revoltirani smo, jer imamo velika ulaganja, a ne možemo ni to što smo uložili da vratimo. Želimo da razgovaramo sa novim ministrom poljoprivrede, da mu iznesemo naše zahteve i predloge. Nek se uvozi slobodno roba, ali kad stigne domaća roba, može da se poveća carina na to uvozno povrće. I da cena bude konkurentna našoj. A ne oni uvezu sa budzašto cenom i obore i našu cenu. I kad prođe sezone ispadne da smo radili džabe – kaže Kocić.

Po njegovim rečima, problem je što veliki trgovinski lanci ne otkupljuju povrće od domaćih proizvođača, već uvoze iz Makedonije, Albanije i drugih zemalja.

-Nisu hteli da kupe kupus od nas, a nismo mogli da izvezemo, tako da smo poklonili kupus i nešto prodali po 10-15 dinara, a ostatak smo bacili – kaže Kocić.

Napominje da tek sledi prodaja paradajza i paprike, pa se nadaju da će do tada rešiti probleme oko prodaje i izvoza.

-Sad je problem kod krastavca. Krastavac nije mogao za se izvozi do pre par dana, a sad od kad smo najavili protest, ne znam kako, odjednom je pušten izvoz. Ne znam kako to može da krene i stane kad neko poželi. Nije mi jasno, a to je naš najveći problem – ističe ovaj povrtar.

Kocić kaže da njihovo udruženje ima veliku podršku za ovaj protest, kao i da se nada da će ovog puta, ako bude obećanja od strane Ministarstva poljoprivrede, ona neće samo ostati prazna priča, kao što je, napominje, do sada bilo slučaj.

-Grad nam je dao nam parcelu za gradnju Distributivnog centra, ali i dan-danas to nije počelo da se radi, jer iz Ministarstva nisu ispunili obećanje o ulaganju u to. Mi smo platili izradu projekta, uložili novac, ali ništa. Sve stalo i palo u vodu – ističe Kocić.

Povrtari se nadaju da će im gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pomoći i da će ih “spojiti” sa ministarstvom.




2 thoughts on “Poljoprivrednici sa juga: Uvozi se povrće, a naše bacamo

  1. Миле

    Наш сељак хоће са једном корпом поврћа или воћа да заради дебело.На пијацама су све препродавци а и оно мало пољоприведника суботом су скупљи неко у великим драксторима и пиљарама у граду.Тако да је опала продаја на пијаци.Крађа на тежини и угурај лошу робу преко недеље а и суботе су слабије него што је било пре десетак година

    Reply
  2. Vasilije

    braćo Srbi pitajte stručnjake zašto nemamo naše lance trgovine nego strane koje serviraju robu iz hrvatske Slovenije i njihovog zapada. zašto ne ograniče ili odrede procenat Srpske robe. samo gledaju pdv a koga briga za naše proizvodjače.
    samo napred o biće kasno za bilo kakvo činjenje.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *