„Kuc-kuc“ kampanja je dozvoljena, ali samo uz pristanak građana

Bujanovac, 16. maj 2024. (Foto ilustracija) – Kampanja od vrata do vrata, kada vam stranački aktivisti dolaze u kuću ili stan, dozvoljena je ali samo ako građani pristanu na takav razgovor. Iz organizacije CRTA kažu da se u supritnom radi o pritisku na birače što je krivično delo.

Kako prenose Južne vesti, ovo je učestali vid kampanje u Srbiji.

To je način da stranke direktno razgovaraju sa svojim sugrađanima o problemima koji muče građane, kao i da ponude svoje politike, programe i rešenja. Ovo je dozvoljeno i to samo ako vi pristanete na to. Ono što nije dozvoljeno stranačkim aktivistima je to da insistiraju da im odgovorite na pitanja ukoliko vi to ne želite, a još manje je dozvoljen bilo kakav vid pritiska ili ucena građana da se na bilo kakav način izjašnjavaju, ukoliko to ne žele. Pritisak na birače je krivično delo u Srbiji – navode iz Crte

Napominju da ukoliko stranački aktivisti poseduju lične podatke građanina (npr. jedinstveni matični broj, broj lične karte…), a da su građani sigurni da te podatke nikada nisu dali toj stranci, da se onda od stranke mogu tražiti da njihove podatke izbriše iz baze, te ih više ne kontaktiraju.

Na ovom linku se nalazi formular koji građani mogu popuniti i predati stranci.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *