Bujanovčanka Sofija Arsić blistala na takmičenju „Dani ćirilice“

Bujanovac, 20. maj 2024. – Bujanovčanka Sofija Arsić osvojila je dva prva mesta od ukupno pet kategorija na ovogodišnjem takmičenju „Dani ćirilice“ koje se svake godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održava u Bavaništu.

Sofija je učenica 6. razreda vranjske OŠ „Radoje Domanović“, a na ovom takmičenju osvojila i jedno treće mesto kao i pohvalu.

Sofija je prva u Srbiji u kategoriji izrada lutaka i tradicionalne nošnje kao i prva u kaligrafskom radu (pesma „Nebo u mom zavičaju“ Desanke Maksimović). Mentor u kategoriji izrada lutaka i tradicionalne nošnje je nastavnica tehnike i tehnologije, Marina Zafirović, a mentor u kaligrafskom radu je Dejan Janjić, nastavnik srpskog jezika.

Pored dva prva mesta Sofija je osvojila i treće mesto u kategoriji inicijal, gde je mentor bio Dejan Janjić i pohvalu u kategoriji vez mentorke Marina Zafirović.

Kako je u vreme digitalne tehnologije jedna moderna tinejdžerka motivisana za rad na očuvanju narodne tradicije , Sofija objašnjava:

„Ovo nije prvi put da učestvujem i osvajam nagrade na Danima ćirilice, ali ono što ovo takmičenje čini posebnim jeste da je svake godine konkurencija sve jača, a samim tim izazov veći. Za mene je to kao prelazak novog nivoa igrice. Sada sam osvojila dva prva mesta i baš sam zadovoljna. Tradicija i istorija su važna jer ako znamo odakle potičemo znamo i gde bi trebalo da stignemo“, izjavila je Sofija Arsić.

Bujanovčanka Sofija u novoj predstavi vranjskog pozorišta

Na takmičenju je učestvovalo preko 300 škola, 460 mentora (nastavnika i profesora) i preko 4500 radova.

„Dani ćirilice“ je sabor dečjeg stvaraliaštva i nalazi se u Kalendaru školskih takmičenja i republičkih smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osim osnovnih i srednjih škola iz Srbije, na takmičenju učestvuju i zemlje u okruženju, Evrope, Australije i Amerike, gde postoje škole na srpskom jeziku.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *