Kompromisni tonovi na predizbornoj debati u Bujanovcu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 21. maj 2024. U predizbornoj debati, koju je u utorak u Bujanovcu organizovao niški Media centar, učestvovali su predstavnici četiri od devet lokalnih izbornih lista. Govorili su o predizbornoj kampanji, o problemima koje su identifikovali na lokalu i njihovim rešenjima, kao i o tome da li će i sa kim u koaliciju posle izbora 2. juna.

Većina predstavnika političkih partija i grupacija složili su se da su najveći problemi u Bujanovcu deponija, odnosno zagađenje i trovanje građana, a zatim nedostatak radnih mesta i investicija.

Rahim Salihi, predstavnik Partije za demokratsko delovanje (PDD),  kao problem je istakao i centralizaciju vlasti, odnosno da je Bujanovac nevidljiv za Beograd i Srbiju.

-Mislim da je vreme da o našem gradu brinu ljudi kojima je Bujnaovac prioritet i smatram da smo na dobrom putu da to i ostvarimo – rekao je Salihi.

Nosilac liste „Promene sad, za naše selo za naš grad“ Saša Arsić je, pored pomenutih problema, govorio i o vodosnabdevanju i potrebi da se na čelu Komunalca postavi neko ko je stručan, kao i o tome da je potrebna veća transparentnost u radu lokalne skupštine. Jedan od ciljeva njegove koalicije je, kako je naveo, da se učenicima sa teritorije opštine Bujanovac obezbedi besplatan prevoz do škola, gde god one bile.

Goran Tašković iz  GG Srpska lista “Nenad Tasić Tasa-Goran Tašković-Biraj Poštenje”,  rekao je da je još jedan od problema nedovoljni medijski prostor, jer je, po njegovim rečima, javnost u radu najvažnija stvar, a u Bujanovcu je nema.

Alen Ramadani, predstavnik jedine romske liste, smatra da Romima, pored toga što najviše nedostaju radna mesta, veliki problem predstavljaju i neasfaltirane ulice u romskim naseljima, ističući da je najveći uspeh romske zajednice u tome što je ministar Đerlek došao da čuje njihove probleme i da im pomogne.

Na pitanje da li će posle izbora sarađivati sa nekima, odnosno ući u koaliciju, stavovi predstavnika listi bili su podeljeni. Dok su jedni jasno naglasili da ne žele da sarađuju sa Srpskom naprednom strankom (SNS), drugi su još uvek rezervisani.

-Narod će sve da kaže na izborima. Mi nećemo sigurno u koaliciju sa SNS-om ili sa onima koji ih podržavaju. Neki vode gluvonemu kampanju, a smatram da iza toga stoji neka prevara, što će se videti posle izbora – rekao je Arsić, aludirajući na grupu građana koju predvodi dr Dejan Stojanović.

Tašković se nije jasno izjasnio, ali je naveo da nikog ne vidi kao neprijatelja.

-Svi mi imamo iste probleme, i Srbi i Romi i Albanci,  i treba svi zajedno da ih rešavamo. Ako bismo svi uputili isti zahtev prema Republici (recimo da tražimo da se opet pokrene Jugokop) bilo bi dobro za sve – rekao je Tašković.

Ramadini nije mogao da odgovori na pitanje o koaliciji, već je rekao da će o tome odlučiti nosilac liste Adem Salihi posle izbora.

Rahim Salihi, istakao je da albanske partije već imaju potpisan sporazum o postizbornoj koaliciji i dodao da su oni otvoreni za svaki vid saradnje.

-Otvoreni smo za saradnju sa svima onima koji misle dobro Bujanovcu. Mislim da će PDD nastaviti da se zalaže da nema saradnje sa SNS-om, jer gledamo u dva različita smera – naglasio je Salihi.

O ovome, ali i o ostalim stvarima o kojima je bilo reči na debati, moći ćete da čujete i pogledate u emisiji koja će u narednim danima biti objavljena na You Tube kanalu niškog Media centra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *