Arifi, Kamberi i Musliju se dogovorili da nastave da vladaju posle izbora 2. juna

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. april 2024. Najveće albanske stranke u opštini Bujanovac – Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, postigle su dogovor o koaliciji nakon lokalnih izbora u Bujanovcu 2. juna. Ove stranke su već u koaliciji i vode opštinu od 2020. godine, a sada su se njihovi lideri dogovorili da nastave da vladaju. „Stvorili smo front ujedinjenja Albanaca u Bujanovcu“, poručio je Kamberi.

Sporazum o još jednoj postizbornoj saradnji potpisali su u subotu uveče lideri ovih partija u sedištu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA). NSA je i inicirao pregovore sa ciljem “očuvanja albanske većine u skupštini”.

Albanske stranke nisu postigle dogovor o jedinstvu posle izbora u Bujanovcu

-Naš sporazum ima za cilj borbu protiv diskriminacije, ravnopravnost i ekonomski, društveni i kulturni razvoj opštine Bujanovac. Vera u našu nacionalnu istoriju, značaj međupartijske saradnje i zalaganje za stabilnost i razvoj naše opštine su stavovi koji nas vode na ovom putu ka albanskom frontu za Bujanovac. Zajednički front Albanaca u opštini Bujanovac dugujemo svim našim građanima – naveo je Šaip Kamberi nakon potpisivanja sporazuma.

Ove tri stranke su na prošlim izborima osvojile ukupno 22 mandata, a za većinu u bujanovačkoj skupštini je neophodno makar 21.

Arifijeva stranka je imala 10, Kamberijeva 8, a Muslijuova 4 odbornika.

Na samom kraju mandata Arifi je izgubio dva odbornika, koji su prešli u opozicionu Alternativu za promene, ali su u pomoć vladajućoj koaliciji priskočili romski odbornici.

Skupština: Romski odbornici održali Arifijevu većinu

Ovo je sporazum o postizbornoj koalicji te se očekuje da će stranke na izbore izaći samostalno.

Arifi i Kamberi su se smenjivali na vlasti u Bujanovcu još od 2002. godine, a od 2020.  vladaju zajednički. Muslijuov PDP je protekle 22 godine bio deo svake vlasti.

Opozicioni blok albanskih stranaka ranije je najavio da će imati jedinstvenu izbornu listu, sa Arberom Pajazitijem iz Alternative za promene kao kandidatom za predsednika opštine.

Arber Pajaziti kandidat za predsednika opštine Bujanovac




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *