Kosovo pokušava da uđe u NATO

Bujanovac, 22. maj 2024. Zahtev Kosova da dobije status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO pakta biće na dnevnom redu sednice koju će ova institucija održati od 25. do 27. maja u glavnom gradu Bugarske Sofiji.

Ovo je potvrđeno dnevnim redom zasedanja, prenosi prištinski Zeri.

-Diskusije će se proširiti i na partnerstva. Očekuje se da će Skupština odobriti duboku reformu svojih partnerstava i odlučiti o zahtevima Malte i  Kosova da postanu pridruženi članovi“, piše u dnevnom redu, prenosi ovaj portal.

U Sofiji će se razgovarati o izazovima u regionu Zapadnog Balkana, kao i strategijama za podršku partnerima i o povećanju angažovanja.

-Ove diskusije će istaći posvećenost Skupštine stabilnosti u ključnim regionima od strateškog interesa, kao i promovisanju šireg dijaloga o globalnim izazovima – navodi se u agendi.

Tokom sednice, svih 280 poslanika Skupštine iz 32 zemlje članice NATO-a, zajedno sa oko 100 poslanika iz 25 partnerskih zemalja i parlamentarnih tela, baviće se ključnim temama evroatlantskog odbrambenog i bezbednosnog dnevnog reda, sa fokusom na podršku Ukrajini i prioritetima za samit NATO-a u julu u Vašingtonu, prenosi Express.

Sednica, koja će se održati za 75. godišnjicu NATO-a, biće prva sednica na kojoj će švedski parlamentarci učestvovati kao punopravni članovi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *