Ove nedelje i preventivni pregledi dece

Bujanovac, 24. maj 2024. Predstojećeg vikenda u Domu zdravlja u Bujanovcu biće moguće obaviti preventivne preglede dece i odraslih. Aksija se organizuje u nedelju, 26. maja, u periodu od 8 do 17 sati, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Decu će pregledati fizijatar, a stariji će moći da provere krvnu sliku, pritisak, hormone štitne žlezde, tumor marker prostate. Pušači mogu da urade i rendgen pluća.

-U prostorijama dečijeg savetovališta-vakcinacija rade se pregledi fizijatra dece predškolskog i školskog uzrasta u cilju otkrivanja deformiteta i poremećaja lokomotornog sistema – kaže za naš portal direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu dr Daliborka Pavlović.

Preventivni pregledi odraslih, kako kaže, obuhvataju proveru krvne slike, krvnog pritiska, hormona štitne žlezde, tumor marker prostate, kao i pulmološki pregled sa rendgen dijagnostikom svih pušača starijih od 50 godina sa pušackim stažom dužim od 30 godina.

Ministarstvo zdravlja i Dom zdravlja Bujanovac ukazuju na značaj preventivnih pregleda i utiču na jačanje svesti da se preventivno ide kod lekara, jer 90 % bolesti se uspešno leči ako se otkrije na vreme.

Podsetimo, do sada su se u bujanovačkom Domu zdravlja organizovali opšti, internistički i kardiološki preventivni pregledi, zatim pregledi štitne žlezde, PSA testovi koji otkrivaju ranu fazu karcinoma prostate, ultrazvučni pregledi dojke i opšti pregledi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *