Bujanovačko kotle 2024: Međunarodni događaj na kojem su svi pobednici (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 25. maj 2024. U izuzetno jakoj konkurenciji 42 ekipe iz Bujanovca, Vladičinog Hana, Vranja, Preševa i Skoplja, bujanovačka ekipa „Generacija 67/68“ odnela je pobedu na drugoj Pasuljijadi „Bujanovačko kotle 2024“, održanoj u subotu u Bujanovačkoj Banji. Drugoplasirana je ekipa „Bujanovačka banja“, dok je treće mesto zauzela ekipa „Metal Elektrik“ iz Skoplja.

Petočlani stručni žiri, koga su činili  Jelena Ristić, Dejan Tasić, Ivanka Kostić, Snežana Jovanović i Lidija Janjić, imao je težak zadatak da odabere najbolje spremljeni pasulj.

-Nije uopšte bilo lako probati sve i oceniti, malo smo se dvoumili, ali smo na kraju jednoglasno doneli odluku i mislim da su pobedili najbolji. Ono što je bilo presudno je specifičnost ukusa, odnos začina i masnoća zaprške – rekla je za Bujanovačke predsednica žirija, profesorka kulinarstva Jelena Ristić.

Članica žirija, biolog Lidija Janjić, objasnila nam je razliku između različitih vrsta pasulja.

-Ja stavljam akcenat na autohtone vrste pasulja, ovo što kupujemo po prodavnicama je bez ukusa. Kad smo mi bili mali pasulj je bio ukusan, a sada se sve radi nekako mehanički. Danas smo imali priliku da probamo i te stare vrste pasulja, a ocenjivali smo boju, ukus, strukturu zrna i još mnogo toga. Ukusi su različiti, ali smo se na kraju ipak složili – rekla je Janjićeva.

Osvajači prva tri mesta dobili su pehar za osvojeno mesto i kotlić za kuvanje, a Saša Antić iz Davidovca, vlasnik pečenjare „Saško“ poklonio je pobedničkoj ekipi tanjir prasećeg pečenja.

Glavni „krivac“ za pobednički pasulj bila je Jelena Kovačević, deo ekipe „Generacija 67/68“, koju smo pitali u čemuje tajna dobrog pasulja.

-Tajna je u začinima – kratko je prokomentarisala Kovačevićeva dodajući da im ova nagrada puno znači.

Pored prva tri mesta, dodeljena je i zahvalnica za najbolje uređen štand, koju je dobila ekipa „Čarobnjaci za gra“ iz Bujanovca, kao i zahvalnica i pehar vlasniku kafane „Cake“ iz Bujanovačke Banje, koji je spremao pasulj za sve goste.

Celodnevno druženje upotpunio je umetnički program za koji su bili zaduženi Cole i Pobratimi, orkestar Milana Stojanovića iz Rakovca i KUD „Vrelo“ iz Rakovca.

Organizatori manifestacije su Mesna zajednica Rakovac u saradnji sa udruženjem „Dangube“ iz Bujanovca, a uz pomoć Bujanovačke Banje, Bivode i Veterinarske stanice Bujanovac.

-Ove godine su učestvovale 42 ekipe, što je u odnosu na prošlogodišnjih 26 značajno veći broj, a nadamo se da će ih sledeće godine biti još više. Došli su nam gosti i iz Severne Makedonije, čime je ova manifestacija poprimila i međunarodni karakter. Sve je prošlo savršeno po pitanju organizacije i svi su zadovoljni, što je nama najvažnije – rekao je za naš portal predsednik Mesne zajednice Rakovac Dejan Ljubisavljević.

Svi članovi ekipa, sa kojima smo razgovarali pre proglašenja pobednika, istakli su da im pobeda nije važna, već daje razlog zbog koga su došli dobro druženje i zabava.

Marijan Trajković iz Preševa, član ekipe „Bađavdžije“ koju su činili policijski penzioneri, kaže da su učestvovali i prošle godine i da se ne nadaju prvoj nagradi, nego dobrom provodu.

Ekipa Vatrogasaca iz Bujanovca, koja je prošle godine osvojila treće mesto, bila je spremna da neko od prva tri mesta prepusti konkurenciji.

-Nije realno da opet mi osvojimo neko mesto, ali obećavamo dobro druženje i zabavu – rekao je član ekipe Vatrogasaca.

Još jedna vatrogasna ekipa, ali iz Preševa, uzela je učešće u takmičenju.

-Ovde smo prvi put i borićemo se za prvo mesto. Tajna našeg pasulja je u izvorskoj vodi, a nazvali smo ga „pijani pasulj“– rekao je vatrogasac iz Preševa Blagoje Stojilković za naš portal.

Članovi ekipe „Milorad“ iz Bujanovac bili su jedini koji su rekli da im je cilj da osvoje poslednje mesto.

-Ovo nam je prvo učešće, cilj nam nije osvajanje nekog mesta, već druženje i promocija manifestacije koja je, po mom mišljenju, jedan od lepših događaja u našem gradu. Naš pasulj je sa kranjskom kobasicom, a glavni kuvar naše ekipe je Nenad Manić – rekao je Dejan Mihajlović, član ekipe „Milorad“.

Pasulj su pravile i „Dangube“, Bujanovčani na čiju je ideju prošle godine i pokrenuta ova manifestacija i koji su i ove godine učestvovali u organizaciji.

-Mi ne želimo nagradu, nama je nagrada što smo okupili ovoliko ekipa. Naš pasulj je sa slaninom i rebrima, a tajni začin je „ljubav prema komšiku“ – rekao je šaljivo jedan od članova Danguba, Zvonko Zof Stojilković.

2. mesto Bujanovačka Banja

3. mesto Metal eletrik Skoplje




6 thoughts on “Bujanovačko kotle 2024: Međunarodni događaj na kojem su svi pobednici (foto&video)

  1. daca

    Mil bože da ti Bog dade zdravlje Deki donese mi unuk da probam i sad vika babo sad će napišem na čika Prce damu se zahvaljuješ, hvala ti sinko i pozdravi mi puno tvoji dušo. Tetka Daca iz Božinjevce.

    Reply
  2. stole iz kumanovo

    Tako bre Prce vidiš kako te krena od Drelju Ogorelju na ovam, da ti Bog podari zdravlje i da se ja pitam tebe bi stavio za većnika u opštinu za sve te ima školski. Puno pozdrava od porodice Stošić. Živ bio i tako nastavio Gra ti je bio prva liga teše da ti se javim ali ti igraše sa drugarčiki, kad dolaziš nakod Kumanovo javi se da se ispričao.

    Reply
  3. zoki klenički

    Živeo Bata Prce Dekša, živeo deda Mića i baka Štefka živeli Jagodinci. Bravo za pasulj najbolji domaćin u Bujanovce.

    Reply
  4. čiča moki

    Bravo za ekipu na Prce, živ bio i 50-ti rodjendan Prce u Sofku slavio.. Domaćin si pravi neka ti srećna pobeda na manifestaciju „Varimo gra“… Živeo Prce i njegova ekipa.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *