Nemačka širom otvara vrata: Stanovnici zemalja Zapadnog Balkana još lakše do posla

Bujanovac, 28. maj 2024. (foto arhiva) – Od juna ove godine stanovnici zemalja Zapadnog Balkana imaće brojne pogodnosti i duplo veću kvotu za zapošljavanje u Nemačkoj. Naime, treća faza nemačkog zakona čiji je cilj privlačenje strane stručne radne snage stupa na snagu 1. juna.

Reč je o produženju zakona iz 2016. godine koji je građanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i sa Kosova omogućio olakšice za ulazak na nemačko tržište rada, donekle i nezavisno od formalnih kvalifikacija, javlja Beta.

Zakon je prošle godine produžen i izmenjen i stupa na snagu u fazama. Izmene se ne odnose na poslove čije je obavljanje zakonom vezano uz nostrifikaciju diplome, na primer akademskih zanimanja poput medicinskih ili poslova nege nemoćnih.

Po zakonu, svako ko ima neku stručnu kvalifikaciju, moći će da obavlja taj posao i u Nemačkoj, a isto važi, bez dokazivanja, i za osobe koje su, tamo odakle su, najmanje dve godine radile na nekom poslu koji zahteva „državno priznatu strukovnu diplomu“.

Novost je i takozvana „karta šanse“ za traženje posla, koja se bazira na dodeli poena po različitim kriterijumima, kao što su kvalifikacije, znanje nemačkog ili engleskog jezika, radno iskustvo, veze sa Nemačkom, starost i eventualno porodici koja je u pratnji stranog radnika.

Treća faza zakona olakšaće stranim radnicima koji se zaposle i da za sobom dovedu članove ne samo uže, nego i šire porodice.

Ta faza posebno je zanimljiva za stručnjake u zanatskim profesijama jer će, između ostalog, od 1. juna 2024. godine kvota za ljude sa Zapadnog Balkana biti udvostručena sa 25.000 na 50.000, saopštio je centralni savez nemačkih zanatlija ZDH, prenosi Beta.

Konkretno, to znači da će 50.000 građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i sa Kosova imati olakšani pristup na nemačko tržište rada, bez dokazivanja profesionalnih kvalifikacija. Uz to, postojaće i mesečni kontingenti.

Nemačka Savezna agencija za zapošljavanje dodeljivaće dozvole za zapošljavanje unapred, a ne kao do sada kao naknadno odobrenje, a poslodavci će dozvolu moći da zatraže i onlajn.

Čim Agencija dodeli odobrenje, budući radnik sa Zapadnog Balkana će u nadležnom konzularnom predstavništvu moći da zatraži nemačku boravišnu i radnu vizu.

Ipak, olakšice neće važiti za produženje boravišne dozvole, već će u tom slučaju zaposleni morati da se obrati nadležnoj upravi za strance.

ZDH je ukazao da uspeh zakona, koji u Nemačku treba da privuče hronično deficitarnu stručnu radnu snagu, umnogome zavisi i od brzine a efikasnosti institucija.

Da bi od regulative za Zapadni Balkan profitirala i mala preduzeća, moraju i u „nemačkim predstavništvima u inostranstvu i u nemačkim službama zaduženim za strance da budu uvedeni brzi i efikasni administrativni postupci“, navelo je udruženje.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *