Na Preševu zaplenjene lobanje zaštićenih životinja

Bujanovac, 29.  maj 2024. Carinici na graničnom prelazu Preševo sprečili su pokušaj krijumčarenja devet lobanja i šest koža zaštićenih vrsta divokoze i vuka.

Slučaj je otkriven 27. maja kada je na red za kontrolu, na ulazu u zemlju, pristigao prazan kamion stranih registarskih oznaka.

Mada je vozač carinicima rekao da nema ništa da prijavi, ipak je usledio detaljan pregled vozila, navode iz Uprave carina.

-Tada su ispod i iza sedišta u kamionskoj kabini pronađeni paketi sa ukupno devet životinjskih lobanja: sedam lobanja sa rogovima divokoze i dve lobanje vuka.  Pored lobanja, pronađeno je i šest nedorađenih koža, od kojih četiri pripadaju divokozama, a dve su vučije – saopšteno je.

Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o životinjama koje su na listi vrsta zaštićenih CITES Konvencijom.

Iz Uprave carina podsećaju da je za prekogranični promet divljih ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i njihovih derivata (kože, krzna, rogova, kandži i ostalih trofeja i suvenira), pored uobičajene dokumentacije neophodna i posebna CITES dozvola.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *