Patrijarh u Surdulici u čast Surduličkih mučenika

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. maj 2024. Patrijarh srpski Porfirije danas je u Surdulici gde se odaje počast Svetim surduličkim mučenicima i obeležava stogodišnjica osvećenja spomen-kosturnice u kojoj su pohranjene njihove mošti.

Patrijarh je u Surdulicu stigao jutros, a pored sveštenstva dočekali su ga i brojni vernici.

Sveti Arhijerejski sabor je 24. maja 2017. godine na predlog Pravoslavne eparhije vranjske, uvrstio Surduličke mučenike u kalendar svetih Pravoslavne crkve. Za dan praznovanja, određen je 29. maj, kada su njihove svete mošti pohranjene u obnovljenu spomen-kosturnicu u Surdulici.

U toku Prvog Svetskog rata bugarski okupatori počinili su strašne zločine na prostoru Surdulice i okoline. Procenjuje se da je ubijeno nekoliko hiljada Srba, čije su kosti rasute na više stratišta u Surdulici i okolini.

Njima u spomen 1924. godine je podignuta i osveštana spomen-kosturnica.

U aprilu 1941. godine spomen-kosturnica je potpuno demolirana i oskrnavljena, a u jesen 1943. godine porušena od strane bugarskih okupatora u Drugom svetskom ratu. Kosti pobijenih Srba tajno su zatrpane na starom surduličkom groblju, tako da niko od meštana nije znao gde se tačno nalaze.

Međutim, prilikom radova na porodičnim grobnicama porodica Lakićević i Hasal, na starom surduličkom groblju, pojavile su se 2009. godine kosti Surduličkih mučenika, koje su 29. maja 2010. godine svečano prenete u kriptu spomen-kosturnice, koja je obnovljena 2006. godine.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *