Novinar Vuk Cvijić posle fizičkog napada: Živimo u društvu nasilja

Bujanovac, 30. maj 2024. (foto N1) – Novinar „Radara“ Vuk Cvijić fizički je napadnut na ulici u sredu, u centru Beograda. Pesnicom ga je udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

„Napao me je Milan Lađević, udario me pesnicom u glavu, u kafiću blizu njihove redakcije“, rekao je Cvijić za N1, piše Vreme.

Kazao je da je samo prolazio ulicom i da je Lađević prvo počeo da ga vređa.

„Onda sam krenuo da se udaljavam. On mi se ponovo uneo u lice i onda me udario“, ispričao je Cvijić.

Glavna urednica „Radara” kaže za „Vreme” da smo sada, kada novinari medija koji su bliski vlasti tuku novinare na ulici, dodirnuli dno.

„Ušli smo u prostor nasilja posle koga je sve moguće”, rekla je Mališić.

Cvijić je rekao da Lađevića poznaje odavno, ali da nisu ni u kakvom kontaktu niti ličnom sukobu.

„Pisao sam tekstove u kojima sam ga pominjao povodom jednog sudskog postupka. Pretpostalvjam da je to, pošto mi ni u kakvom ličnom sukobu nismo“, naglasio je Cvijić.

Rekao je da je policija došla na lice mesta, i da je već razgovarao sa njima.

„Nisam očekivao da će me fizički napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali ovo je iznenađenje čak i za mene“, zaključio je Cvjić i dodao da se nada da su kamere radile i da je napad zabeležen.

U međuvremenu je Srpski telegraf objavio vest navodeći da je Cvijić inscenirao ceo napad.

„Navikli smo da oni objavljuju neistine, ali nismo navikli da nas fizički napadaju. Nakon udarca je nastavio da me vređa, a kada sam rekao da ću pozvati policiju, rekao je: ‘samo napred, reci im da sam gore’“, dodao je Cvijić.

Cvijić je napad prijavio koordinatoru grupe za napade na novinare i Veranu Matiću, koji je takođe stigao na lice mesta, kao i predstavnici novinskih udruženja.

Predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, inače brat Vuka Cvijića, napisao je na društvenoj mreži Iks da se nada da će Lađević biti uhapšen, procesuiran i na određeno vreme zadržan u zatvoru.

Po saznanju iz medija da je u centru Beograda napadnut novinar Vuk Cvijić, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer nasilje i napadi na novinare ne smeju biti tolerisani.

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je napad na novinara „Radara“ Vuka Cvijića, koga je danas, u Beogradu udario direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević.

Predsednik PSG Pavle Grbović ocenio je da je fizički napad direktora „Srpskog telegrafa“ na novinara Vuka Cvijića dokaz da tabloidi nisu više samo inspiratori, već su postali i „direktni izvršioci nasilja“.

Pokret slobodnih građana, kako se navodi u saopštenju, „zahteva od policije i tužilaštva da sa posebnom pažnjom sprovedu istragu u ovom slučaju, pošto imamo iskustva da se ljudi koji su bliski režimu, poput Milana Lađevića, u potpunosti zaštićeni i abolirani od krivične i prekršajne odgovornosti“.

Napad je osudila i stranka Zajedno.

„Napadom na Vuka Cvijića, ozbiljnog istraživačkog novinara, vodećeg u razotkrivanju mafijaške strukture vladanja i kriminalaca povezanih sa vrhom naprednjačke vlasti, režim Aleksandra Vučića još jednom je demonstrirao da je nasilje njegovo osnovno svojstvo“, saopštila je stranka Zajedno.

„U maniru autokratskih mafijaških sistema, Vučić vidi ogromnu opasnost u istini i slobodnoj misli, zbog čega tokom čitave decenije guši i proganja svaku ideju slobodnog novinarstva, a specifično istraživačko usmerenje Cvijića, koje je fokusirano na srž organizovanog kriminala i ulogu funkcionera u kriminalnoj mreži Srbije i Balkana, posebno je opasno i zahteva maksimalno angažovanje slobodarske javnosti u zaštiti njegovog lika i dela“, navodi se u saopštenju.

Stranka Zajedno zahteva sudsko procesuiranje napadača i osudu u najkraćem roku, sa ciljem da se obeshrabe i preduprede budući napadi i na Cvijića i na ostale novinare.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *