„Srpski štit“ u bazi Jug kod Bujanovca (foto)

Bujanovac, 4. jun 2024. (foto MO) – U završnom delu priprema pešadijske čete Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca realizovana je taktička vežba pod nazivom „Srpski štit“.

Na vežbi je proverena osposobljenost ove jedinice iz sastava Treće brigade kopnene vojske za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti, praćeni su i ocenjivani taktički postupci pešadijske čete u situacijama kakve se mogu očekivati u zoni operacije.

Kontrolu pravilnosti radnji i poštovanja međunarodnih standarda obučenosti koje jedinica treba da dostigne izvršio je evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije, a rezultati provere su pokazali da je i ovaj kontingent u potpunosti osposobljen za angažovanje u misiji.

Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu započelo je 2013. godine, a jedinica svoje zadatke izvršava u sastavu španskog bataljona. U Libanu se nalazi i vod Vojske Srbije za zaštitu snaga, u sastavu italijanskog kontingenta, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *