Metodije za Bujanovačke o razrešenju sa mesta igumana Prohora Pčinjskog: Nije bilo nikakvog sukoba

Objava Metodija koju je kasnije uklonio

Bujanovac, 6. jun 2024. – Arhimandrit Metodije Marković i zvanično više nije iguman manastira Prohor Pčinjski. Tu dužnost preuzeo je vladika vranjski Pahomije, koji je 31. maja smenio Markovića. Uz obrazloženje da su brojni vernici iz Bujanovca i okoline, koji su se obratili Bujanovačkim, zabrinuti zbog njegove smene, pitali smo Arhimandrita Metodija Markovića da nam prokomentariše čitavu situaciju, ali on to nije želeo, već nas je, uz izvinjenje, uputio nas na izjavu vladike Pahomija za Večernje Novosti.

Tamo sve objašnjeno, ne bih imao šta da dodam, osim da nema nikakvog sukoba. Ovakve stvari su uobičajne u Crkvi

Vladika vranjski Pahomije je u izjavi za Novosti naveo da nema nikakvog sukoba, kako se spekuliše u javnosti.

On je tražio otpust još prošle godine, ali nije otišao. Želeo je dalje da napreduje, ali je ovo mala eparhije gde nije imao mogućnosti, te će verovatno u nekoj od eparhija koju izabere imati mogućnost daljeg napredovanja. Prohor Pčinjski je značajan manastir i ima veliku ekonomiju i potrebno je da ga vodi neko ko ima veće organizacione sposobnosti. Po Ustavu SPC episkop je duhovni nastojatelj svih manastira u eparhiji, tako da ću ja preuzeti na sebe upravljanje manastirom. Nije prvi put da iguman ode iz manastira i to su tekuće stvari u crkvi – rekao je episkop vranjski za Večernje Novosti

Pahomije razrešio igumana Prohora Pčinjskog Metodija Markovića

On je dodao da ne želi da se bavi društvenim mrežama i navodima na njima jer nema vremena da tako nešto prati.

– Manastir Sveti Prohor Pčinjski je specifičan. Mnogo smo uradili ne samo u ovom predelu već i u smislu obeležavanja važnih datuma i sećanja na događaje koji su zaboravljeni u našoj istoriji. Nisam siguran da li to nekome smeta – rekao je prvi čovek Eparhije vranjske.

Inače, arhimandrit mr Metodije Marković, jedan od najškolovanijih sveštenih lica u vranjskoj eparhiji, postao je iguman Prohora Pčinjskog početkom 2020. Školovao se u Nišu, Moskvi, magistrirao u Bolonji.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *