Deponija ponovo gori!

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 7. jun 2024. – Nisu prošla ni dva meseca od poslednjeg velikog požara na gradskoj deponiji, a stanovnici Bujanovca i okoline u petak ujutru opet su se probudili okruženi smradom i otrovnim dimom sa gradske deponije, koja gori od četvrtka uveče.

Čitaoci našeg portala od jutros nam šalju fotografije i snimke i pitaju se dokle više, nadajući se da trovanje neće trajati danima kao što je to bilo u skoro svim slučajevima do sada.

Podsetimo, poslednji veliki požar na gradskoj deponiji u Bujanovcu, koji je trajao 4 dana, desio se početkom aprila i dva puta je na ulicu izveo nezadovoljne građane koji su od predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija tražili hitno rešavanje problema.

Požar na deponiji ne jenjava, smrad i dim se šire gradom

Nakon sednice Štaba za vanredne situacije odlučeno je tada da komunalno preduzeće preduzme sve mere za gašenje požara i sanaciju deponije „u cilju zaštite života i zdravlja ljudi i životne sredine“ i naloženo je ovom preduzeću da uvede stalno 24-časovno dežurstvo sa vozilom za gašenje požara na gradskoj deponiji, za slučaj hitne intervencije, a sve dok je to neophodno.

Posle tri dana Opština ima rešenje: Komunalac da ugasi požar na deponiji i da dežura

Međutim, ni te mere nisu dale rezultat, pa je masovno trovanje stanovnika Bujanovca, Rakovca, Srpske Kuće, Bujanovačke Banje i okolnih mesta otrovnim dimom trajalo još nekoliko dana. Od gustog otrovnog dima i isparenja sa deponije Bujanovac se tih dana bukvalno nije video sa obližnjeg auto-puta. Otrov se osećao u vazduhu, iako zvaničnih merenja zagađenja nema.

Građani protiv deponije: „Neka još više gori dok se ovaj narod ne rasvesti“ (Video: Labadaba)

Ista situacija dogodila se i u oktobru prošle godine, pre toga u septembru i više puta u toku leta. Scenario je uvek isti – bukne požar, danima se svi guše u otrovnom dimu i šalju našem portalu snimke i fotografije ekološke katastrofe, pokušavajući da apeluju na nadležne, tražeći da se ispita kako je nastao požar, da se on ugasi i deponija izmesti. Zatrpavanje peskom, kratkotrajno stražarenje na deponiji i najava da će biti kažnjavanja od strane komunalne inspekcije ako nekog uhvate da baca smeće ili ga pali – do sada nisu dali rezultate.

Da su požari na gradskoj deponiji jedan od prioritetnih problema opštine Bujanovac i da je potrebno hitno zaustaviti masovno trovanje građana, jer vazduh je isti za sve, ne bira nacionalnu ili političku pripadnost, složili su se i svi predstavnici političkih partija i koalicija, te su u okviru predizborne kampanje predstavljali svoj program za rešenje ovog problema.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *