Milković: Čuvanje ovaca je veoma isplativ biznis

Piše: R. Irić

Bujanovac, 7. jun 2024.- Vlasnici ovaca u Bujanovcu i Preševu mesečno zarađuju više od 1.800 evra, tvrdi Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice Bujanovac, koja spada među tri najbolje i najuspešnije ustanove tog tipa u Srbiji.

Oko stotinu stočara iz Bujanovca i Preševa, koji u svom gazdinstvu imaju 100 i više ovaca, prošle godine su imali prosečnu mesečnu zaradu od oko 216.000 dinara, odnosno 1.830 evra -objašnjava Milković

Jeste Milković vrstan stručnjak u svom poslu, jeste i direktor VSB već 33 godine, ali ova njegova tvrdnja izaziva nevericu, te je sasvim normalno i umesno pitanje kako se došlo do ovakve, naizgled, čudne matematike.

-Vrlo jednostavno. Uzmimo za primer stočara koji danas ima 100 ovaca. On je od države na ime subvencija prošle godine dobio 1.100.000 dinara, odnosno 11.000 dinara po jednoj ovci, što je solidna brojka s kojom su svi ovčari zadovoljni.

Dalje?

-U stadu od 100 ovaca svaki vlasnik je u prošloj godini imao prosečno dva puta po 80, odnosno 160 jagnjadi ukupno. Kada su jagnjad dostigla težinu od 30 kg. prodao ih je po ceni od 5 evra po kilogramu i tako ostvario bruto zaradu od 2,8 miliona dinara.

Da, tako je: subvencije, plus, proizvodnja, jednako je 3,9 miliona dinara bruto zarada za godinu dana.

-Računali smo u Veterinarskoj stanici: vlasnik je u ovom slučaju imao trošak trećinu od ukupne zarade, što znači da je njegova čista zarada za godinu dana 2,6 miliona dinara, odnosno nešto preko 22.000 evra – zaokružuje priču Milković.

Sada nam postaje jasna prva rečenica ove priče, ali naš sagovornik svemu dodaje još neke značajne podatke.

-Mi smo 2008. godine, u VSB zaposlili agronoma i kupili 120 priplodnih ovnova rase „virtenberg“ i domaćih pirotskih „pramenki“. Pod parolom „pari najbolje sa najboljima“, započeli smo da se bavimo pionirskim poslom – selekcijom najboljih. Rezultat toga je da danas imamo 14.500 ovaca od čega 10.200 umatičenih grla – priča Milković i ističe primer 2007. godine, kada su stočari ove dve opštine držali svega 4.000 ovaca.

Zato danas, u kleničkom kraju i selima Samoljica, Biljača, Oslare, Rakovac, Miratovac, Oraovica i Šušaja, stotinak preduzimljivih stočara, imaju stada sa po 100 i više ovaca.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *