Kurti sa pobednicom izbora u Preševu, najavio podršku ovoj opštini, o Bujanovcu ni reči

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. jun 2024. (foto Kurti FB) – Kosovski premijer Albin Kurti sastao se u petak sa, kako je rekao, budućom predsednicom opštine Preševo Arditom Sinani i najavio da će Kosovo pružati veliku podršku ovoj opštini. Kurti je pre lokalnih izbora u Preševu i Bujanovcu otvoreno podržao Partiju za demokratsko delovanje (PDD), što je u Preševu rezultovalo pobedom, ali ne i u Bujanovcu, gde je stranka Šaipa Kamberija dobila najmanje glasova u odnosu na ostale albanske liste. Kandidata PDD za predsednika opštine Bujanovac Ragmija Mustafija nije bilo na jučerašnjem sastanku u Prištini, za razliku od susreta pre izbora.

-Čestitao sam Arditi Sinani ubedljivu pobedu i izborni uspeh. Pored tekućeg rada povodom ponavljanja izbora u selu Reljan, Ardita ima i važan posao da izgradi snažnu koaliciju za stabilnu vlast u službi građana. Obavestila me je da je već započela rad na tome – naveo je Kurti posle sastanka.

PDD je sa Sinani kao kandidatkinjom za predsednika opštine u Preševu dobila najviše glasova  – 4.019 (27,8 odsto) što je dovoljno za 11 odborničkih mandata.

Kurtijeva podrška PDD-u naišla je na žestoke kritike ostalih političkih grupacija koje su učestvovale na izborima. Po njima, Kurti se na ovaj način svrstao na jednu stranu i podelio Albance na jugu Srbije, umesto da je faktor ujedinjenja.

Driton Redžepi iz Fronta za promene optužuje Kurtija da pred izbore deli Albance Preševske doline

Kritike su upućivali i članovi Kurtijeve vlade.

Kosovski ministar: Umesto da bude ujedinitelj, Kurti je pogrešio što je podržao samo jednu stranku u Bujanovcu i Preševu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *