Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi biće obeležen i u Bujanovcu

Bujanovac, 11. jun 2024. (foto arhiva) – Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi, Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša,  organizovaće akciju dobrovoljnog davanja krvi u petak (14. jun)

Akcija će biti organizovana u holu Doma kulture u Bujanovcu 9 do 13 časova.

Iz Crvenog krsta obaveštavaju sve zainteresovane stanovnike opštine Bujanovac, da će tokom akcije davanja krvi biti organizovan upis u Registar davalaca matičnih ćelija, u periodu od 9 -13 časova.

Više od 2.000 ljudi dalo krv, traži se donor za Mariju

Transfuzija krvi ima klјučnu ulogu u zbrinjavanju pacijenata kojima je potrebna krvi i njene komponente kad je reč o životno ugrožavajućim situacijama. Transfuzija krvi ili komponenata krvi čini da pacijenti žive duže i kvalitetno. Dodatno, transfuzija krvi je neizostavni prateći činilac medicinskih i hirurških procedura i nezamenlјiva je u neonatologiji-u brizi o majci i bebi kao i različitim prirodnim ili izazvanim katastrofama.

Obeležavanje 20 godina Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi ove godine omogućava da se osvrnemo na postinuća, da se uhvatimo u koštac sa izazovima i projektujemo budućnost u kojoj će bezbedna transfuzija biti univerzalno dostupna, navode iz Crvenog krsta.

Ovogodišnji slogan je „20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovolјni davaoci krvi!“

Time se obeležava jubilej od 20 godina obeležavanja ovog dana i ističe ogroman značaj koji davaoci krvi imaju u životima pacijenata i drugih davalaca.

Kampanja služi kao prilika da se izrazi zahvalnost za datu krv, plazmu ili trombocite za sve oni koji su spasili mnoge živote. I ne samo to, to je poziv na akciju, motivisanje mnogih drugih pojedinaca da se priklјuče globalnom pokretu davalaštva krvi.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *