Agonija se nastavlja: Ljiljančani ponovo bez vode

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. jun 2024. Selo Ljiljance kod Bujanovca već nedelju dana nema vodu u toku dana, zbog čega meštani strahuju da se ne ponovi situacija od prošlog leta kada su bukvalno četiri meseca živeli bez kapi vode. Uprkos tome, računi za vodu im uredno stižu, a izgovori zašto nema vode su, kako kažu, besmisleni. Sutra celo selo slavi Spasovdan i sva je prilika da će goste čekati u uslovima nedostojnim 21. veka. U Javnom preduzeću Komunalac nisu odgovorili na pitanja portala Bujanovačke.

-Vode nema, a izmišljaju razne priče u koje mi treba da poverujemo. Kažu da pumpa ne radi, pa se pitam kako pumpa radi noću, a danju ne, jer voda dođe oko ponoći i ima je do 6–7 sati ujutru, a onda je isključe i ceo dan smo bez kapi – kaže za naš portal meštanka Jelka Veljković i poručuje da je ovo velika sramota za državu.

Ljiljance celo leto bez vode, od protesta se odustalo

Bojler ne mogu da koriste, kao ni mašinu za pranje veša.

-Mi radimo po ceo dan, kopamo, sakupljamo seno, obrađujemo zemlju, prljamo se i onda takvi moramo na spavanje, jer smo umorni da čekamo da voda dođe. Pomirili smo se sa sudbinom da tako živimo, jer nama očigledno nema ko da pomogne – kaže Veljkovićeva.

Račun za prošlo leto, dodaje, nema nameru da plati.

-Račun za prošlo leto od 5.000 dinara mi još uvek stoji, neću da ga platim. Četiri meseca nismo imali vodu, pa šta onda da plaćam. Direktor Komunalca je mom suprugu rekao da nije tačno da nismo imali vodu i stvarno zaslužuju da ih tužimo. Sve plaćam redovno, ali to neću – naglašava naša sagovornica.

Ljiljančanima stižu računi za vodu koju nisu imali celog leta

Meštane dodatno čini besnim to što svi u selu sutra slave Spasovdan, pa se pitaju kako će spremiti slavu i dočekati goste.

-Kako da spremim slavu, kako sudove da operem, kako goste da dočekam, ovo je katastrofa. Ne znam više kome da se obratimo, ko može da nam pomogne, da li treba neku zarazu da uhvatimo, pa da neko obrati pažnju na nas – pita se Veljkovićeva.

Njen najveći strah je da se ne ponovi situacija od prošlog leta kada četiri meseca nisu imali vodu. Tada je bilo reči i o protestu ispred zgrade opštine, ali se od toga odustaloprotest, kako su tada zaključili meštani, ne bi ništa rešio jer vode nema ni na izvorištu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *