Izložba simentalki u Levosoju 29. juna

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 14. jun 2024. (foto arhiva) – Četvrta po redu izložba goveda simentalske rase, u organizaciji Veterinarke stanice Bujanovac, biće održana u subotu, 29. juna, na stadionu u Levosoju, sa početkom od 10 časova. Dan ranije održaće se panel diskusija u hotelu Royal putnik u Vranju, od 11 časova, na temu „U susret novoj strategiji u govedarstvu“.

-Diskusiji će prisustvovati ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, kao i stručnjaci agrara iz Vojvodine, a takođe nam iz Vojvodine dolaze i odgajivači i tovljači goveda, kao i veliki farmeri vezano za proizvodnju mleka. Pored njih, u diskusiji će učestvovati i agroanalitičari – kaže za naš portal direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković.

Biće to, kako kaže, široka diskusija, sa ciljem da se čuje reč stručnjaka i proizvođača.

Očekujemo i profesora Glamočića, koji je specijalni savetnik predsednika republike za poljoprivredu. Biće prisutni i agro portali, odnosno novinari koji se bave poljoprivredom, kao i veliki proizvođači, koji će se uključiti u diskusiju. Cilj je da ukažemo na to na šta bi trebalo ministar Martinović, na početku svog mandata, da obrati pažnju – objašnjava Milković.

Zaključke sa diskusije proslediće Vladi Republike Srbije. Dan kasnije održaće se izložba.

-Na stadionu u Levosoju 29. juna, od 10 sati, počinje smotra goveda simentalske rase u tri kategorije: junice, prvotelke i stare umatičene krave. Imamo oko 75 grla koje smo obavezni po pravilima da prikažemo na izložbi, po 25 u svakoj kateoriji – kaže Milković.

Proglašenje grla koja su ušla u uži krug biće u 12 časova, a u 13 časova biće proglašena pobednica u svakoj kategoriji.

-Za sve tri pobednice obezbedili smo nagrade u vidu zlatnih zvona, a zvono će dobiti i apsolutna pobednica izložbe. Obezbedili smo i sredstva za troškove dolaska i dovoženja krava, kao i dnevnice za vlasnike i hranu i vodu za sve životinje. Sve će biti uživo prenošeno na Fejsbuk stranici portala Bujanovačke – dodaje Milković.

Posle proglašenja pobednice, biće održano predavanje stočarima od 13 do 14 časova, odnosno direktnim učesnicima, a držaće ga profesori Veterinarkog i Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda.

-Oni će pružiti odgovore na sva pitanja koja muče naše odgajivače goveda, a tiču se ishrane i zdravstvene zaštite životinja, i svi će moći da se uključe u diskusiju. Očekujemo više od 500 učesnika – kaže Milković.

Nakon toga na stadionu sledi ručak za sve učesnike i goste, a činiće ga pasulj, gulaš i pečenje.

U Bujanovcu i Preševu, po rečima direktora Veterinarske stanice, ima oko 4.800 krava vezano za produkciju mleka, odosno muznih krava zajedno sa junicama koje nisu oteljene.Stručne službe i agronomi su ih selektirali krave i odabrane su 82 krave.

-Želim da napomenem da nismo smanjili govedarstvo, trudimo se da poslednjih pet godina održavamo nivo govedarstva u Bujanovcu i Preševu na 5.000 muznih grla, što uspevamo pre svega zahvaljujući subvencijama države Srbije koje vrlo pozitivno deluju. Negativno je to što nemamo klanicu, ali se nadamo da ćemo je u budućnosti renovirati i da će ona biti kruna naše proizvodnje – kaže Milković.

Blizu 80 tona mleka dnevno proizvede se u Bujanovcu i Preševu, od čega u otkup ode samo 15 tona, a sve ostalo ide u produkciju sira i za ličnu upotrebu.

-To je količina koja je respektabilna, ali naš geografski položaj je takav da smo udaljeni od centara i to otkup mleka čini skupjim i nerentabilnim – objašnajva on.

Govedarsvo je, po njegovim rečima, značajna grana kod nas, jer 60 odsto domaćinstava koja se bave poljoprivredom su upravo odgajivači goveda.

-Mogu sa ponosom da kažem da je u poslednjih 5 godina sve veći i broj ovčara, oko 20 odsto veći svake godine. Sve je to zahvaljujući subvencijama države koje za goveda iznose 44.000 dianra, za ovce 11.000, dok je premija za mleko 21 dinar – kaže Milković.

Život na selu, dodaje, ima računicu.

-Pokazaćemo i na ovoj panel diskusiji i izložbi da je poboljšanje infrastrukture na selu od ključnog značaja za ostanak ljudi na selu. Ova izložba je u tom pravcu – u zdravom selu zdrav duh! – kaže on.

Organizator izložbe je Veterinarska stanica Bujanovac, ali se nadaju da će i opština Bujanovac učestvovati tako što će pokriti deo troškova učesnicima, dok je opština Preševo nezainteresovana. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *