Veliki odziv Bujanovčana na preventivne preglede

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. jun 2024. Na preventivne preglede u bujanovačkom Domu zdravlja u nedelju javilo se 169 odraslih i 12 dece. Na dalju dijagnostiku poslato je oko 30 pacijenata, kaže za Bujanovačke direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović.

-Preventivni pregledi dosta znače pacijentima, prosto su ljudi gladni nekih specijalističkih pregleda, mnogi od njih su nakon obavljenog pregleda dobili neki alarm i upućeni su na dalju dijagnostiku, tako da je ova praksa pun pogodak i trebalo bi da se nastavi – kaže dr Pavlović.

Pacijenti su, kako kaže, najzainteresovaniji za ono što nije stalno dostupno u našem Domu zdravlja.

-Laboratorijske analize koje se tiču tumor markera, hormona štitne žlezde ili PSA testovi prostate se ne rade na primarnom nivou, već na sekundarnom, ali kad su preventivni pregledi mi uzorkujemo, nosimo u Vranje, pa kasnije pozivamo pacijente i skrenemo pažnju da, ako postoje odstupanja, idu na dalju dijagnostiku – objašnjava direktorka.

Pored toga, Bujanovčani su zainteresovani za ultrazvučne preglede stomaka, kao i za ultrazvučni pregled dojki.

Sa praksom preventivnih pregleda, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, krenulo se u oktobru prošle godine. Bujanovčani su do sada imali priliku da urade besplatne preventivne ultrazvučne preglede dojke, PSA testove, ultrazvučne preglede štitne žlezde i da provere hormone štitne žlezde. Pored toga, obavljani su i preventivni opšti pregledi dece i odraslih, zatim internistički pregledi i radilo se uzimanje materijala za proveru šećera i lipida – holesterola i triglicerida.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *