Vučić i Kurti se danas sastaju u Briselu

Bujanovac, 26. jun 2024. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastaće se u sredu u Briselu u novoj rundi dijaloga na viskom nivou.

„Premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdili su učešće. Visoki predstavnik (Žozep Borel) i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak imaće odvojene sastanke sa liderima, počev od 15.00, nakon čega će uslediti zajednički trojni sastanak“, navodi se u saopštenju Evropslke službe za spoljne poslove (EEAS), prenosi N1.

U saopštenju se dodaje da će sastanak služiti za procenu onoga što je postignuto u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika.

Očekuje se da će se Borel obratiti medijima nakon sastanka.

Održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom poseta Lajčaka Kosovu i Srbiji prošle nedelje.

Borel je uoči nove runde dijaloga u Briselu rekao da „ulaže napore da dijalog Srbije i Kosova dovede do operativnog rešenja“ za primenu Ohridskog sporazuma.

Kurti i Vučić su se poslednji put sastali u Briselu 14. septembra 2023, kada su razgovarali o primeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa, ali taj sastanak nije rezultirao pomakom. Deset dana kasnije, 24. septembra, dogodio se napad u Banjskoj, na severu Kosova, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika. U sukobima su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen Implementacioni aneks tog sporazuma u kojem se navodi da i aneks i sporazum postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od dve strane.

 

Šefovi diplomatija zemalja članica EU su 22. aprila usvojili izmene i dopune Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom čime su obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu zvanično postale sastavni deo tog poglavlja.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *