Kurti postavio tri uslova za sastanak sa Vučićem, Banjska jedan od njih

Bujanovac, 27. jun 2024. (foto arhiva) – Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da se u sredu u Briselu nije sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zato što je vlada u Prištini postavila tri uslova da bi do sastanka došlo. Vučić, međutim, kaže da je bilateralni susret sa predstavnicima EU, Boreljom i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom bio uspešan, ali da do trilaterale sa Kurtijem nije došlo jer on „nije hteo ili nije smeo“ da se sastane sa njim.

“Kao što je rekao i sam visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, tražio sam garanciju dobre volje koja omogućava sprovođenje sporazuma. Bez dobre vere i dobre volje nije moguće sprovesti ovaj sporazum“, rekao je Kurti, prenosi portal Telegrafi.

Vučić i Kurti se danas sastaju u Briselu

Dodao je da očekuje da naredni sastanak dvojice glavnih pregovarača bude održan početkom jula.

Borelj je prethodno rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i aneks za njegovu primenu i da se Milan Radoičić i njegova grupa izruče pravosudnim organima u Prištini.

„Tri puta sam se vraćao, pa su mi pokazivali njegove poruke. On neće da me vidi, rekao je da nije spreman, rekao je nastaviće glavni pregovarači. Da li nije smeo ili hteo, ne znam“, rekao je Vučič.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *