Nagradni fond milion dinara na izložbi simentalskih goveda u Levosoju,

Bujanovac, 28. jun 2024. Izložba goveda simentalske rase, četvrta po redu, u organizaciji Veterinarke stanice Bujanovac održaće se u subotu na stadionu u selu Levosoje kod Bujanovca, sa početkom od 10 časova. Bira se pobednica u tri kategorije, kao i apsolutna pobednica izložbe.

-Smotra goveda simentalske rase održaće u tri kategorije: junice, prvotelke i stare umatičene krave. Imamo oko 75 grla koje smo obavezni po pravilima da prikažemo na izložbi, po 25 u svakoj kateoriji – rekao je ranije za naš portal direktor Veterinarkse stanice Bujanovac Miodrag Milković.

Proglašenje grla koja su ušla u uži krug biće u 12 časova, a u 13 časova biće proglašena pobednica u svakoj kategoriji.

-Za sve tri pobednice obezbedili smo nagrade u vidu zlatnih zvona, a zvono će dobiti i apsolutna pobednica izložbe. Obezbedili smo i sredstva za troškove dolaska i dovoženja krava, kao i dnevnice za vlasnike i hranu i vodu za sve životinje. Sve će biti uživo prenošeno na fejsbuk stranici portala Bujanovačke – rekao je Milković.

Posle proglašenja pobednice, biće održano predavanje stočarima od 13 do 14 časova, odnosno direktnim učesnicima, a držaće ga profesori Veterinarkog i Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda.

-Oni će pružiti odgovore na sva pitanja koja muče naše odgajivače goveda, a tiču se ishrane i zdravstvene zaštite životinja, i svi će moći da se uključe u diskusiju. Očekujemo više od 500 učesnika – dodao je Milković.

Nakon toga na stadionu sledi ručak za sve učesnike i goste, a činiće ga pasulj, gulaš i pečenje.

U Bujanovcu i Preševu, po rečima direktora Veterinarske stanice, ima oko 4.800 krava vezano za produkciju mleka, odosno muznih krava zajedno sa junicama koje nisu oteljene. Stručne službe i agronomi su ih selektirali krave i odabrane su 82 krave.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *