Bujanovac pred formiranje vlasti: Srbi najtraženija roba na političkoj pijaci

Bujanovac, 2. jul 2024. – Zbog nepremostivog raskola albanskog političkog bloka na dva dela, odbornici srpskih listi postali su ovih dana tražena roba za formiranje većine posle lokalnih izbora 2. juna u Bujanovcu.

Iako tri srpske liste ukupno imaju 13 mandata u parlamentu sa 41 mestom, trenutni odnos snaga je takav da se bez makar jedne srpske grupacije teško može zamisliti skupštinska većina, osim u slučaju da neki albanski lideri pogaze sve svoje principe, ali i izborni glas svog naroda samo da bi ostali na vlasti u kojoj su duže od dve decenije. Naravno, ukoliko ne stigne nekakav aber iz Tirane ili Prištine, kao posle izbora 2020, ali sa te strane ne čuje se ni šapat. Uostalom, u ovom momentu verovatnije je da Srbija i Albanija igraju finale Evropskog prvenstva nego da većinu naprave na jednoj strani Front za promene (FZP), pobednik izbora sa 8 mandata, a na drugoj tri stranke (PDP, DP i PDD) sa ukupno 18, dakle bez dovoljne većine za sprovođenje u delo predizbornog sporazuma o formiranju vlasti. Konačno, građani Bujanovca zaslužili su da dobiju vlast koju ime neće nametnuti ni Tirana, ni Beograd ni Priština

Pajaziti poziva na nove razgovore o formiranju vlasti

Upravo je zato Šćiprim Musliju, šef Pokreta za demokratski progres (PDP), drugoplasirane stranke među onima što okupljaju Albance sa 7 odbornika, u sredu na sastanak pozvao predstavnike koalicije oko SNS i GG dr Dejan Stojanović.

Ovo bi bio samo jedan formalan sastanak da istog dana, u sredu 3. jula, poziv na razgovore na adrese svih parlamentarnih grupa nije uputio i Arber Pajaziti u ime FZP. Musliju je odmah odbio poziv, očekuje se da isto učine PDD i DP, a prihvatili su ga Srbi.

Pošto mu je odgovorio da ne dolazi, Musliju je istog dana on organizovao sastanak sa svima.

Nagipu i Šaipu građani poslali jasnu izbornu poruku: Sedi, nedovoljan 1!

Postizborna matematika nikada nije bila složenija nego posle ovih izbora jer vlast sa Srbima (i Romima, koji imaju dva odbornika) mogu da naprave i FZP, ali i trijumvirat koji je prethodne 4 godine veoma neuspešno vladao ovim gradom – Šćiprim, Nagip i Šaip.

Potonja dvojica, aktuelni predsednik opštine Arifi, i narodni poslanik Kamberi, sa 6 odnosno 5 odbornika, koji se od 2002. smenjuju na vlasti, sada jedino mogu da čekaju ishod budućih razgovora jer se Šćiprim Musliju, sa 7 mandata, nametnuo kao lider njihove koalicije.

Niko od lidera ne otkriva javno karte, ali neke nezvanične informacije govore na koju bi stranu mogli da odu razgovori.

Mustafi: PDD nema problem da bude opozicija u Bujanovcu

U FZP, koji uz Pajazitija i Demokratske unije Albanaca čine i disidenti iz Kamberijeve PDD okupljeni u Pokretu za Bujanovac, kako čujemo, odlučni su da sa političke scene sklone dosadašnje vladaoce, i da za to plate skupu cenu. U prevodu, prema jednom od scenarija buduću vlast bi formirao FZP sa svih 13 Srba i dvojicom Roma, dovoljno za većinu od 23 odbornika.

Takođe nezvanično, GG Dejana Stojanovića mnogo je bliža Frontu nego drugoj albanskoj grupaciji, pa otuda za naš portal kažu da od Muslijua nisu dobili zvaničan poziv za sastanak ali ga očekaju pa će razmotriti da li idu, dok je Nenad Mitrović u ponedeljak za Bujanovačke rekao da će razgovarati sa svima. Ipak, čini se nelogičnim da SNS, kao druga po snazi grupacija po osvojenim glasovima, dolazi na noge stranci slabije plasiranoj, u ovom slučaju PDP Šćiprima Muslijua.

Naravno, ne treba biti prorok pa dokučiti da će sve mnogo jasnije biti u sredu 3. jula, posle sastanaka na koji su sve pozvali Pajaziti i Musliju.

Konačno, politika, posebno lokalna, jedna je velika pijaca na kojoj važe zakoni ponude i tražnje.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *