Ministar čestitao Albancima dan osnivanja Nacionalnog saveta

Bujanovac, 3. jul 2024. (foto arhiva) – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je Albancima 3. jul, Dan osnivanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2022. godine, u Republici Srbiji živi 61.687 pripadnika albanske nacionalne manjine. Od tog broja Albanaca, na poslednjem popisu se 60.253 lica (97,68%) izjasnilo da je islamske veroispovesti, navodi se u saopštennju ministarstva.

Ministar Žigmanov: Ne favorizujem ni jednu stranku u Nacionalnom savetu Albanaca

Pripadnici albanske nacionalne manjine izabrali su prvi put svoj nacionalni savet na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina koji su održani 2010. godine. Kao i ostali nacionalni saveti nacionalnih manjina, Nacionalni savet albanske nacionalne manjine ima status pravnog lica i manjinsko je samoupravno telo. Njegovo sedište je u Bujanovcu, a sredstva za finansiranje rada Nacionalnog saveta obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, jedinica lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda. Osim izdvajanja sredstava za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državni organi, različitih nivoa vlasti u Republici Srbiji, izdvajaju finansijska sredstva za rad institucija koje su od značaja za albansku nacionalnu manjinu, kao i za projekte koji afirmišu kulturu i obrazovanje albanske nacionalne manjine i informisanje na albanskom jeziku.

Pripadnici albanske nacionalne manjine ostvaruju svoja prava u oblasti kulture posredstvom učešća u kulturnim manifestacijama, delovanjem kulturnih ustanova, udruženja, itd.  Među značajnije godišnje kulturne manifestacije albanske nacionalne manjine u Republici Srbiji spadaju: „Dani albanske komedije“, Festival recitatora, Međunarodna smotra folklora, Festival dečjih pesama „Naša radost“ i „Muzički oktet“.

Pripadnici albanske nacionalne manjine se školuju na svom jeziku na nivou predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja.

Informisanje na albanskom jeziku ostvaruje se u Republici Srbiji posredstvom štampanih i elektronskih medija, kao i posredstvom većeg broja web-portala. Javna medijska ustanova RTS počela je da emituje informativni program pod nazivom „Lajmet“ („Novosti“) na albanskom jeziku 1. oktobra 2018. godine. TV program se emituje svakog dana od 19 časova, uz dva reprizna emitovanja. Radio program se realizuje u formi petominutnih emisija, pet dana u nedelji (ponedeljak-petak), u terminu od 22.20. Radio program na albanskom jeziku emituje se i na JMU Radio-televizija Vojvodine, kao i na Radio Bujanovcu, Radio Preševu i Radio Medveđi. Televizijski program na albanskom jeziku emituju TV Bujanovac, TV Preševo, TV Aldi iz Preševa i TV Spekt3 iz Bujanovca.

Albanski jezik i pismo su u službenoj upotrebi u sve tri jedinice lokalne samouprave na jugu Srbije u kojima tradicionalno žive pripadnici albanske nacionalne manjine – Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

Kroz politiku afirmacije vrednosti multikulturalizma, vlasti u Republici Srbiji nastaviće posvećeno da rade na obezbeđivanju svih preduslova za uspešno razvijanje nacionalnih institucija i perspektiva pripadnika albanske nacionalne zajednice, kao i drugih nacionalnih zajednica u našoj zemlji, zaključuje se u saopštenju.

Musliju ipak dobio predsedničko mesto u Savetu Albanaca, Nevzad Lutfiu kompromisni predsednik

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *