„Svetosavci“ i posle 1. septembra na Ekonomskom fakultetu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jul 2024. „Postoji mogućnost da objekat ne bude spreman za upotrebu do 1. septembra“, glasi odgovor načelnice opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazile Azemović na pitanje Bujanovačkih da li će rekonstrukcija zgrade Srednje škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu biti zavšena pre početka nove školske godine.

Azemovićeva je potvrdila pisanje Bujanovačkih pre mesec dana da je rekonstrukcija usporena, a rok za završetak radova probijen, zbog neadekvatne postojeće konstrukcije i nosećih stubova.

Probijen rok za završetak rekonstrukcije škole „S. Sava“

-Izvođač radova je dobio odobrenje da radi prema priloženom projektu sanacije. Procena je da se dinamika mora maksimalno ubrzati u 2 smene sa većim brojem radnika, da bi objekat bio spreman do početka školske godine. Iz iskustva sa dužinom trajanja samog tehničkog prijema obimnih radova, postoji mogućnost da objekat ne bude spreman za upotrebu 1. septembra, ali svakako o tome treba da se izjasni Služba stručnog nadzora, kao i finansijeri radova, Ministarstvo za upravljanje javnim ulaganjima – navodi načelnica u pisanom odgovoru našem portalu.

Rekonstrukcija je zvanično počela 16. juna prošle godine, a škola je još ranije preseljena na Ekonomski fakultet.

Rekonstrukcija škola: Srušena stara sala škole „Sveti Sava“, druga faza u OŠ „B. Radičević“ od sledeće nedelje

Rok za završetak radova bio je 30. april ove godine, međutim, sledeći nedostaci na postojećoj konstrukciji prouzrokovali su odlaganje.

Zidana konstrukcija prizemlja i 1. sprata nema nikakve vertikalne armiranobetonske elemente, osim dva stuba u zoni ulaznog hola na koje je oslonjena greda koja prihvata dva polja sitnorebraste međuspratne konstrukcije;  lokalno rešenje sa stubovima i gredom je primenjeno isključivo iz razloga što se u ulaznoj zoni, iz funkcionalnih razloga, nije mogao naći pun zid, odnosno zbog potreba glavne komunikacije;  temeljna konstrukcija zidanog objekta je takođe zidana, bez proširenja u odnosu na debljinu zida, tako da je zidani zid u svojoj dimenziji samo ukopan na dubinu od oko 60 cm u odnosu na kotu terena oko objekta;  horizontalni betonski serklaži po obimu polja sitnorebraste tavanice su nearmirani;

-Skeletna armiranobetonska konstrukcija u nivou 2. sprata, koja obuhvata i krovnu tavanicu iznad 2. sprata, predstavlja nezavisnu konstruktivnu celinu u odnosu na zidani objekat;  jedina veza je ostvarena u nivou tavanice iznad 2. sprata, tako što je novoprojektovana

-Betonska ploča po margini tavanice širine cca 100 cm, koliko i iznosi proširenje osnove, posredstvom armiranobetonskog serklaža nalegla (oslonila se) na fasadni zid;  stubovi naknadno dograđene skeletne armiranobetonske konstrukcije 2. sprata i krovne tavanice, imaju poprečni presek b/d=50/50 cm i odmaknuti su od fasadnih zidanih zidova cca 40 cm;  krovna tavanica iznad 2. sprata je verovatno neka vrsta poluprefabrikovane tavanice, sa

-Refabrikovanim rebrima koja su montirana na poziciju, pa je tavanica monolitizovana na licu mesta;

-Na osnovu konstatovanog načina gradnje, pretpostavlja se da je zidana konstrukcija izvornog objekta (prizemlje i 1. sprat) izvedena najranije 30-ih godina XX veka, a najkasnije 50-ih godina XX veka. Takođe se pretpostavlja da je armiranobetonska konstrukcija 2. sprata i krova izvedena krajem 60-ih, moguće i 70-ih, možda čak i u prvoj polovini 80-ih godina XX veka – navodi Azemović.

Opština: „Brankovci“ od septembra u svojoj školi

 




One thought on “„Svetosavci“ i posle 1. septembra na Ekonomskom fakultetu

  1. Gradjanin

    Nema mesta pretpostavkama u gradjevinarstvu.Postoje projekti,Ugovori ,Investitori,izvodjači i nadzorni organi.
    Takodje postoji Odobrenje za upozrebu sa svim prethodnim radnjama u pisanom obliku.
    Dakle,Nadgradnja 2. sprata,tavanice i krova je radjena 1988.g.
    Ne početkom nekih 60 -tih i slično.
    Postoji dokumentacija,a i živi ljudi koji su u tome učestvovali.
    Kome to nije u interesu da se ovo zna i zašto.Prosudite sami.
    Novi projekti,novi radovi,novi troškovi itd.Jasno.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *