Veterinarska stanica: U Bujanovac stigle junice iz Nemačke

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 4. jul 2024. Prva tura prvoklasnih simentalskih junica stigla je danas u Bujanovac iz Nemačke. Od ukupno 92 koliko će ih biti uvezeno, danas je stiglo 29, a ostale će u naredne dve ture – kaže za naš portal direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković.

-Junice će biti u karantinu 21 dan, dok se ne završe laboratorijska ispitivanja, odnosno dok se sva grla ne testiraju na zarazne bolesti koje predviđa država. Trošak testiranja grla snosiće Veterinarska stanica Bujanovac, dok će hranu za junice obezbeđivati sami govedari – dodaje on.

Za jesen je, kako kaže, planiran uvoz još 41 junice, a reč je o najkvalitetnijim simentalskim govedima iz Bavarske, odnosno najkvalitetnijoj liniji u Nemačkoj.

Podsetimo, govedari sa teritorije opština Bujanovac i Preševo, na inicijativu Veterinarske stanice Bujanovac, imaju priliku da po povoljnoj ceni kupe najkvalitetnije junice simentalske rase, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Za bujanovačke i preševske stočare junice iz Nemačke po najpovoljnijim cenama

Ono što je najviše interesovalo govedare je povraćaj novca od države, odnosno stimulacija za nabavku novih priplodnih grla.

-Povraćaj iznosi 65 odsto na fakturisanu cenu i naš je cilj da on bude što pre, najkasnije u roku od 60 dana, a to nisu mala sredstva i mislim da je izuzetno stimulativno. Cena jednog grla je 2350 evra, plus 10% PDV, tako da se otprilike na cenu od 2550 evra dobija povraćaj od 65 odsto, što znači da će cena po grlu biti malo preko 800 evra. Na tu cenu se dodaju troškovi prevoza životinja i testova  koji iznose otprilike 300 evra po grlu – rekao je ranije Milković.

Na teritoriji opština Bujanovac i Preševo registrovano je 806 gazdinstava koja se bave govedarstvom, 164 koja se bave kozarstvom, 232 ovčarstvom i 27 svinjarstvom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *