Bezbednjacima zabranjeno da izdaju stanove koje su kupili po bagatelnoj ceni

Bujanovac, 5. jul 2024. (foto JV/M.D.) – Vlada Srbije usvojila je u četvrtak predlog o izmenama i dopunama zakona o stanovima za bezbednjake po kojem će biti zabranjeno izdavanje tih stanova u zakup, ustupanje za život nekome ko nije član porodičnog domaćinstva ili korišćenje za obavljanje poslovne delatnosti. Stan i dalje neće smeti da se proda deset godina od momenta kupovine. Vlasnik stana koji se ogluši o ove odredbe moraće državi da plati razliku u ceni za svaki kvadrat, odnosno da otkupi stan po tržišnoj ceni. A, ako to ne učini ostaće bez stana.

Ovakvi stanovi izgrađeni su i u Vranju.

Bezbednjaci su stanove skupovali za oko 500 evra po kvadratu, a mesečno ih izdavali i za po 700 evra. Ova praksa pojedinih pripadnika snaga bezbednosti (zaposlenih ili penzionera Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, MUP, BIA i Ministarstva pravde – Uprave za izvršenje krivičnih sankcija) koji su do kvadrata došli po povlašćenoj ceni – više neće biti moguća, javlja N1.

Vlada Srbije je, naime, na sednici održanoj 4. jula, usvojila Predlog Zakona o izmeni i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti kojima se uvodi stoža kontrola korišćenja ovih kvadrata.

Ukoliko pripadnik snaga bezbednosti da stan u zakup, omogući da u njemju živi neko ko nije član njegovog porodičnog domaćinstva ili iskoristi kvadrate za obavljanje poslovne delatnosti (a važi i za pokušaj prodaje stana) – mora državi da isplati razliku između ugovorene cene i tržIšne vrednosti stana. To znači da ga praktično otkupi po punoj ceni, koja je više nego duplo veća od plaćene.

„Ako pripadnik snaga bezbednosti ne isplati razliku između ugovorene cene i tržIšne vrednosti stana u roku od 90 dana od dana kada ga investitor izgradnje ili Direkcija za imovinu Republike Srbije obavesti o utvrđenoj činjenici i naložI uplatu, stiču se uslovi za raskid ugovora o kupovini stana“, stoji u predlogu zakona.

Plaćanje razlike u ceni važi i za bezbednjaka kojem prestane radni odnos, a koji u roku od 30 dana ne zasnuje ponovo radni odnos u nekom od organa snaga bezbednosti (osim za one koji odu u penziju).

Narodna stranka traži kontrolu zgrada koje su na jugu Srbije zidali Turci

 




4 thoughts on “Bezbednjacima zabranjeno da izdaju stanove koje su kupili po bagatelnoj ceni

  1. zoki i giga

    Bravo za komentare kolega, svi da se ujedinimo, protiv tih nisu mi kolege jer gde žive snage bezbednosti dolazi jedan ridjokosi sa džip beli i koza to su bre lopurde hapšeni 120 puta. A taj što im je stan iznajmio promašio je profesiju 100%.Ima li mozak neznam ali teško bogami da ima.

    Reply
  2. kolega

    Bezobrazluk ma treba gledati kad se prvo primaju u službu i kada se dele stanovi čast izuzecima tačno je što kažu kolege i stanari zgrade, lično sam ja video lopurdu kao dete kad je bio hapsio sam ga da mu devojka živi u iznajmljeni stan od kolegu, nisam stanar zgrade ali sam blizu pete škole početno slovo nadimka lopurde je na slovo Ž i kraj ime na početno slovo M. Hitno regujte i upozorite kolegu da istera toj iz stan. Pozdrav radekciji u nadi da će te objaviti ovo moje upozorenje.

    Reply
  3. policajac u penziji

    Sramota neke kolege su toliko sebi dali za pravo da mogu da se ponašaju, kao da nisu policajci, lično sam vidjao u hodniku lica iz kriminogenih sredina u zgradi jedan čak od njih i stan plaća za švalerku daj više urazumite se ili si policajac ili kriminalac što bi se reklo ili učiš školu ili imaš m… drugo nema. Evo neka komisija izvrši kontrolu većina su izdali stanove ili ih koriste švaleri, ne razumem i ovo šta posvadjaju se emotivni partneri dodje nedaj bože do izvršenja kriv. dela razmišljate li o tome kolege nije bre sve u novcu mućni te malo glavom sve vam je malo bitange jedne.

    Reply
  4. stanar zgrade

    Izdaju itekao i toj kriminalcim koji vršljaju po hodnicima sa švalerkama. Sramota i bruka drage kolege. A tek pa stan na dan auto nemogu da ostavim od BG, NS, LE, sa područja tzv. Kosovskih tablica. Nikad im nije dosta 300.000 din da imaju platu toje milicajska rabota.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *