Ponovo velike vrućine, osveženje u julu ni na vidiku

Bujanovac, 8. jul 2024. – RHMZ upozorava je da će narednih sedam dana na području Srbije biti veoma toplo. U većini mesta dnevna temperatura će se kretati od 34 do 38 stepeni uz tropske noći. Pred nama je najtopliji period ovog leta, a kako je najavljeno građani Srbije će do kraja godine dobijati upozorenja putem SMS poruka, ukoliko se očekuje „definisani sistem nepogode u narednom periodu“.

Jak i dugotrajan toplotni talas pogodiće našu zemlju narednih dana. Prema najavama meteorologa blago osveženje nas čeka sredinom meseca, dok neko ozbiljnije zahlađenje nije ni na vidiku.

Jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature do utorka (09.07.) od 32 do 37 °C, a od srede do kraja sledeće sedmice (10 – 14.07.) od 35 do 40 °C uz tropske noći u urbanim sredinama, stoji na sajtu RHMZ.

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina. Manji pad temperature za oko 5 °C moguć je tek sredinom meseca, ali će se i nakon toga temperatura zadržati iznad proseka uz nastavak perioda sa tropskim danima i noćima.

Cela Srbija obojena je u crveno kada je u pitanju opasnost od toplotnih talasa, dok je na snazi narandžasti meteoalarm u naredna tri dana. On označava vremenske prilike opasne po život ljudi.

Prema prognozi UV indeksa za naredna tri dana, danas i sutra u celoj Srbiji UV zračenje biće veoma visoko i kretaće se od 8 do 10.

Pomoćnik direktora Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović izjavio je danas da će građani Srbije do kraja godine dobijati upozorenja putem SMS poruka, ukoliko se očekuje „definisani sistem nepogode u narednom periodu“.

Mihajlović je za televiziju Prva rekao da se poruke sa upozorenjima navremenske nepogode „neće slati za celo područje“, već će upozorenje biti definisano „na nivou opštine, okruga ili dela teritorije“.

On je kao primer naveo da, ukoliko se očekuju vremenske nepogode u zapadnoj Srbiji, poruku sa takvim upozorenjem neće dobijati građani u drugim delovima zemlje.

Govoreći o toplotnom talasu koji je zahvatio Srbiju, Mihajlović je kazao da se očekuje da će on trajati narednih sedam do deset dana.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *