Kamberi: Ako ovako nastavi Srbija će prouzrokovati treći Balkanski rat

Bujanovac, 25. jul 2024. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi poručio je da se Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda, koja je na dnevnom redu Skupštine, nastavlja “imperijalistički stav da je Kosovo deo Srbije”.  Kamberi kaže da će Srbija, ukoliko nastavi sa idejom „Srpskog sveta“, prouzrokovati treći Balkanski rat.

-Kao politički i propagandni dokument Deklaracija izražava imperijalistički stav aktuelne srpske politike da je „Kosovo deo Srbije“, uporno negirajući sadašnju realnost, postignute sporazume sa Kosovom i nastavlja da prati srpsku imperijalističku politiku prema Kosovu i drugim zemljama u regionu – kaže on.

Po njegovim rečima, „Srpski svet“ nije projekat kulture, već politički sa teritorijalnim aspiracijama prema susedima, koji će, ukoliko ne dobije odgovarajući međunarodni odgovor, dovesti do trećeg Balkanskog rata.

-Srbija, kao heterogena država, čije stanovništvo čini 20 odsto pripadnika manjina, u okviru imperijalističke političke strategije „Srpski svet“ pokušava da iskoristi srpsku manjinu u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu za izazivanje krize, i tako ostaje jedina država u regionu koja zakonom zabranjuje slobodnu i zvaničnu upotrebu nacionalnih simbola nacionalnih manjina, vodi diskriminatornu politiku prema manjinama, prema Albancima, i svakodnevno se upotrebljava govor mržnje, ksenofobija i otvoreni fašizam prema Albancima – navodi Kamberi.

Dodao je da sve inicijative koje je zajedno sa poslanicima SDA podnosio Skupštini prethodnih godinu dana i dalje ostaju taoci (Zakon o manjinama, Zakon o sudovima, Zakon o nacionalnim simbolima i Pravilnik republičke skupštine), dok većina organizuje vanrednu sednicu da bi usvojila političku deklaraciju o „zaštiti prava srpskog naroda“.

– Koji je, u stvari, gde god da živi, još uvek privilegovan – kaže on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *