Lideri Fronta za promene sa šefom OEBS-a: Država da ispuni svoje obaveze

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. jul 2024. Lideri albanskog Fronta za promene, pobedničke liste na izborima u Bujanovcu – Arber Pajaziti i Driton Redžepi sastali su se u četvrtak sa šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom. Oni su ambasadora informisali o napretku u postizanju dogovora opštinskoj vlasti  i uticaju koji će taj dogovor imati na dalje procese u region, naveo je Pajaziti posle sastanka.

-Naglasili smo da naša spremnost za saradnju sa lokalnim zajednicama treba da se odrazi i na centralne vlasti, kao i da za neuključivanje Albanaca u državne organe više nema nikakvog opravdanja – kaže on.

Front je postigao dogovor o zajedničkoj vlasti sa srpskim i romskim grupacijama, o čemu su Bujanovačke više puta pisale.

Sklopljen sporazum o multietničkoj vlasti na čelu sa Frontom za promene

Kako je naveo Pajaziti, ambasador Bratu je pohvalio izborni proces u Bujanovcu i čestitao im na postignutom rezultatu.

-Kao velikog prijatelja Doline, zamolili smo gospodina Bratua da iskoristi svoj autoritet kod vlasti u Srbiji i u koordinaciji sa prijateljskim zemljama založi se za hitno zaustavljanje pasivizacija prebivališta Albanaca. Saglasili smo se  Vlada treba što pre da ispuni obaveze koje je preuzela i da svako prolongiranje nije dobro za integracione procese ka EU – kaže on.

Opštinu Bujanovac očekuje formiranje lokalne vlasti na konstitutivnoj sednici zakazanoj za 30. jul.

Pre sastanka sa Bratuom Pajaziti je u Prištini razgovarao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, o čemu su Bujanovačke takođe pisale.

Pajaziti kod Kurtija, ali bez odgovora da li je bilo pritiska za svealbansku većinu u Bujanovcu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *