O problemima obrazovanja i informisanja albanske zajednice

Bujanovac, 24. avgust 2024.- Smanjenje broja učenika u školama jedan je od glavnih problema obrazovanja u regionu, naglasio je Fejzi Beqiri, načelnik za obrazovanje u opštini Bujanovac na tribini Odbora za ljudska prava.

“Osnovne škole na albanskom jeziku u opštini Bujanoci imaju manje od 1.800 učenika u poslednjih 20 godina”, rekao je on.

Za Enkela Rexhepija, potpredsednika Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine u Republici Srbiji, nedostatak političke volje Vlade Republike Srbije za sprovođenje sporazuma postignutih sa Kosovom o međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma kao problem koji već postoji 16 godina, otkriva jedan od glavnih aktuelnih problema obrazovanja na albanskom jeziku u Srbiji.

Pitanje nerešavanja udžbenika na albanskom jeziku za srednje škole i politizacije škole, bila je zabrinutost koju je izneo Ismail Pajaziti, sekretar Osnovne škole “Sami Frashëri” u Lučanu.

Sa druge strane Jeton Ismaili, novinar je kao  panelista istekao potrebu za većom i proporcionalnijom medijskom podrškom na jeziku albanske nacionalne manjine i albanskim kulturnim aktivnostima od strane Ministarstva tehnologije i informisanja, Ministarstva kulture i lokalnih vlasti u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Tribina ‘Obrazovanje, kultura i mediji u Preševu, Bujanovcu i Medveđi’ organizuje se u okviru projekta ‘Jug Srbije – vladavina prava za sve’, koji sprovodi Odbor za ljudska prava uz podršku “The Rockefeller Brothers Fund”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *