Miško Karamenda i Zoran Dima renovirali odaje na bujanovačkom groblju

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 17. septembar 2024. Kapela, jedna odaja i kancelarija na bujanovačkom pravoslavnom groblju potpuno su obnovljene zahvaljujući Miodragu Ristiću, zvanom Miško Karamenda i Zoranu Zafiroviću, zvanom Dima. Za  šest meseci ovi Bujanovčani uspeli su, uz pomoć svojih sugrađana, da prikupe 2.500 evra i renoviraju tri postorije, a namera im je da prikupe još 1.500 i da srede još jednu odaju.

-Počeli smo od kancelarije gde smo zamenili pod, stavili smo nove pločice, okrečili, doneli vitrinu. Kapelu smo takođe okrečili, stavili podne pločice, doneli klupice, stočić, stolice, ikone, zamenili sijalice, praktično smo 90 odsto stvari zamenili – kažu za naš portal Miodrag i Zoran.

Posle kapele, grupa Bujanovčana pokreće akciju renoviranja odaja na groblju

Mnogo Bujanovčana odazvalo se njihovoj akciji prikupljanja sredstava za obnovu ovih prostorija na groblju.

-Javljali su se ljudi sami, neki su nas na ulici zaustavljali, a neki dolazili kući kod nas i donosili novac. Svako ko je želeo da pomogne dao je onoliko koliko je imao i mogao, u proseku po 50 evra, a bilo je i onih koji su dali i po 100 evra – kažu naši sagovornici.

U prikupljanju sredstava pomogli su im Zoran Janjić, zvani Komita i Dragi Pešić, zvani Kozinjavko.

-Želimo da se zahvalimo i prijateljima koji su nam pomogli u izvođenju radova, a svoje usluge nam nisu naplatili. To su Milan, zvani Keče i Slavoljub, zvani Cvajko koji su krečili, Stefan koji je lepio pločice, Mitat koji nam je dao veliki popust za pločice i lepak, doktorka Slavica Sopta, koja nam je kupila mušeme za stolove, i još mnogi drugi. Ne bismo da nekog zaboravimo, jer smo stvarno zahvalni svima – dodaju Miodrag i Zoran.

Ostalo im je još oko 300 evra, a potrebno je još 1.500 da bi se potpuno renovirala još jedna odaja.

-Nastavljamo da sakupljamo novac i nadamo se da ćemo uspeti ubrzo da renoviramo i ovu drugu odaju – kaže Miško Karamenda.

Pored sređenih prostorija, bujanovačko pravoslavno groblje potpuno je očišćeno od trave i rastinja i sve je to, po rečima naših sagovornika, uradio Zoran, radnik komunalnog preduzeća.

-On je počeo da čisti otprilike kada smo i mi počeli sa renoviranjem i sada je sve sređeno, može da se priđe do svakog groba – kaže Zoran Dima.

Renovirane kapele na Bujanovačkom groblju, Zoran Dima razočaran odzivom sugrađana i otkriva imena malobrojnih donatora




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *