Naši đaci iz srpskog ispod proseka ali među najboljima u matematici

Bujanovac, 7. oktobar 2024. (Foto ilustracija) – Mali maturanti iz Pčinjskog okruga su iz maternjeg jezika na završnom ispitu ostvarili ispodprosečne reztultate. Međutim, na testu iz matematike i trećem, kombinovanom, su iznad proseka, pokazala je analiza  junske male mature koju je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenici iz čak 60 okruga u Srbiji imaju ispodprosečna postignuća na sva tri testa završnog ispita. U izveštaju su prikazani rezultati završnog ispita 62.630 učenika koji su nastavu pohađali na srpskom jeziku i koji su malu maturu polagali u junu 2024. godine, piše Danas.

Posmatrano po okruzima, natprosečan rezultat iz srpskog imali su đaci iz sedam okruga: Pećkog, Kosovsko-mitrovačkog, Grada Beograda, Šumadijskog, Južnobačkog, Nišavskog i Moravičkog.

Završni ispiti za osmake: Više slobodnih mesta nego maturanata

Postignuće učenika iz pet okruga: Sremskog, Rasinskog, Raškog 1 – Kraljevo, Pomoravskog i Severnobačkog na nivou je nacionalnog proseka, dok su ispod proseka đaci iz 19 okruga: Pčinjskog, Mačvanskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Kolubarskog, Zapadnobačkog, Braničevskog, Pirotskog, Topličkog, Srednjebanatskog, Zaječarskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Borskog, Kosovskog, Kosovsko-pomoravskog, Raškog 2 – Kraljevo i Prizrenskog okruga

U matematici su znanje iznad proseka države pokazali učenici iz iz devet okruga: Pećkog, Kosovskomitrovačkog, Šumadijskog, Grada Beograda, Južnobačkog, Nišavskog, Pčinjskog, Sremskog i Rasinskog.

Kada je reč o trećem testu iznad proseka je devet okruga: Pećki, Kosovsko-mitrovački, Šumadijski, Grad Beograda, Južnobački, Nišavski, Moravički, Pčinjski i Sremski.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *