Levosoje i Oslare: Hoćemo stalnog sveštenika, pisaćemo patrijarhu i Vučiću

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 11. oktobar 2024. Crkva Svetog Proroka Ilije u Levosoju kod Bujanovca i dalje nema stalnog sveštenika, iako im je obećano da će ga u oktobru dobiti, javljaju ogorčeni meštani Levosoja i Oslara preko „Javi Bujanovačkim“. Paroh bujanovački Mićo Zelenović kaže za naš portal da svi željno očekuju novog sveštenika, ali da to ne zavisi od njih, već od vladike Pahomija.

-Crkva Svetog Proroka Ilije u Levosoju, inače zajednička crkva za sela Levosoje i Oslare, stara je 165 godina, evo skoro dve godine nema stalnog sveštenika, parohijski dom je zatvoren i napušten. Parohija u Levosoju, koja je do skoro brojala čak šest sela i na taj način bila najveća u opštini Bujanovac, ugašena je i pripojena Bujanovcu – kaže jedan meštanin.

Levosojčani i Oslarčani ogorčeni što u njihovoj crkvi nema liturgije tokom posta

On dodaje da ove godine na Vaskrs nije služena liturgija i to je nešto što je rastužilo i najstarije vernike parohije, jer oni ne pamte da se ranije to dešavalo.

-Najstariji meštani i vernici Levosoja i Oslara sećaju se da je i u vremenima rata naša crkva uvek imala stalnog sveštenika i da su se liturgije redovno služile. Vernici su ogorčeni, jer već godinu dana dobijaju prazna obećanja o tome da će dobiti stalnog sveštenika – kaže on.

Poslednje obećanje, dodaje naš sagovornik, izrečeno je drugog avgusta na crkvenu i seosku slavu Svetog Iliju. Tada im je rečeno da će u oktobru dobiti stalnog sveštenika.

-Već je sredina oktobra, a stalnog sveštenika i dalje nema. Vernici su ogorčeni, jer uskoro počinju krsne slave i sa pravom strepe i negoduju, pitaju se da li će imati ko da iseče slavske kolače. Krajnje je vreme da se problem naše crkve reši u što kraćem roku, u suprotnom bićemo prinuđeni da se obratimo lično Patrijarhu Porfiriju i predsedniku Vučiću i to prvom prilikom kad gospodin predsednik poseti našu opštinu – kaže naš sagovornik.

Pitali smo paroha bujnaovačkog Mića Zelenovića da li ima informacije kada će Levosoje dobiti svog stalnog sveštenika, a on je odgovorio da se čeka odluka vladike.

-I mi željno očekujemo, potreban nam je sveštenik i nama kolegama, nadam se da će ga vladika što pre postaviti, jer to ne zavisi od nas. Krajem septembra imali smo sastanak sa njim, izložili smo mu sve probleme sa kojima se suočavamo i rekli koje su potrebe naših parohija, tako da smo i mi dobili obećanje da će nam u što skorijem roku, kada se za to iznađu mogućnosti, postaviti sveštenika na upražnjenu treću bujanovačku parohiju – kaže Zelenović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *