Za nošnju Lazarica iz Doline Pčinje i vranjsku gradsku nošnju prvo mesto na međunarodnoj reviji u Hrvatskoj (foto)

Bujanovac, 16. oktobar 2024. (foto Bojan Ristić FB) – Nošnja Lazarica iz doline Pčinje i vranjska gradska nošnja osvojile su prvo mesto na Međunarodnoj reviji narodnih nošnji “Obnavljamo baštinu”, u Trnjanima u Hrvatskoj, u kategoriji “drugih naroda i država“, objavio je Vranjanac Bojan Ristić, predsednik Udruženja „Centar za kulturu Predvodnica“.

Na manifestaciji „Obnovimo baštinu“ prikazuju se rekonstruisane narodne nošnje mesta i krajeva iz kojih dolaze.

Ristić je za Blic izjavio da je cilj učešća na ovakvim festivalima, pre svega da se široj javnosti pokaže kulturno nasleđe kojim jug Srbije raspolaže.

– Predstavili smo noviji tip ženske gradske nošnje iz Vranja, nošnju Lazarice iz Pčinje i mušku gradsku nošnju Vranja. Nošnje su sada prikazne kompletno, sa pratećim rekvizitima i nakitom, koji se ne viđaju na sceni, kada se izvode folklorne igre. Na primer, vranjska gradska nošnja u ženskom kompletu ima suncobran i lepeze, kojih na sceni nema, kada se igraju kola iz perioda druge polovine 19. i početka 20. veka. Sada smo se predstavili modelima i detaljima koji su nedavno izrađeni u Vranju, Obrenovcu, Kragujevcu i Negotinu, ali po originalima koje imamo u svojoj kolekciji – kaže Ristić za Blic.

On dodaje i da se dvadesetak godina bavi sakupljanjem, čuvanjem i prikazivanjem ovakvog nasleđa na području juga Srbije, ali i šire.

Namera je da se novim naraštajima ostavi u nasleđe ovakvo kulturno blago, kako bi ga više cenili i poštovali.

– Ako je nešto tuđe, ne znači i da je lepše. A da bi smo nešto svoje cenili, u ovom slučaju nošnje, moramo da ga upoznamo dobro i shvatimo njegovu vrednost – poručuje Ristić.

Takođe, u Vranju je nedavno održana Međunarodna revija nošnji, gde je prikazano preko 70 kompleta muške i ženske odeće, iz Srbije i drugih zemalja Evrope.

O Lazaricama u Bujanovcu i okolini Bujanovačke su pisale mnogo puta.

Lazarice u Bujanovcu i okolini: Za sreću, berićet i blagostanje (foto)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *