Ako se držite Božićnog posta ovo su saveti „Batuta“

Posna hrana

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.

Tokom Božićnog posta treba voditi računa o unosu proteina i kalcijuma, s obzirom da u ishrani nisu zastupljeni meso, mleko i mlečni proizvodi.

Lakše varenje

Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne, začinjene hrane. Ali mnogi zbog takvog načina pripreme hrane i izbora namirnica nemaju nakon obroka osećaj sitosti.

Tada se vrlo često povećava unos hleba, testenine, džema, koštunjavog i suvog voća, pa post može da se završi i sa nekoliko kilograma viška. Da bi se to izbeglo, obroci moraju biti redovni, umereni i raznovrsni, preporučuje Institut.

[quote]U zimskom periodu dostupno je raznovrsno voće i povrće koje u postu, sa žitaricama i ribom, čini osnovu ishrane, pa jabuke, mandarine, pomorandže, sa visokim sadržajem vlakana i vitamina C, uz manju količinu orašastih plodova, mogu da se jedu kao užina u toku dana[/quote]

Dan ne počinjite slatkim, posnim pecivom ili hlebom sa džemom. Savetuje se obrok od ovsenih, ražanih ili speltinih pahuljica. Onda kaša od dvozrne pšenice – polbe, ovsenog griza, prosa, uz dodatak badema, voća i cimeta.

U zimskom periodu dostupno je raznovrsno voće i povrće koje u postu, sa žitaricama i ribom, čini osnovu ishrane. Zatim jabuke, mandarine, pomorandže, sa visokim sadržajem vlakana i vitamina C. Uz manju količinu orašastih plodova, mogu da se jedu kao užina u toku dana.

Salate

Povrće se može grilovati ili ispeći u rerni sa malo maslinovog ulja i začinima ili napraviti salatu i uz ribu ili crni hleb dobija se ručak ili užina.

U salate ili pahuljice se mogu dodati semenke bundeve. One zbog sadržaja vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa imaju značajnu hranljivu vrednost.

Riba i pasulj

Preporučuju se i kelj, spanać, blitva, karfiol, zelena i kupus salata, salate od celera, cvekle, šargarepe. Uz malo maslinovog ulja mogu biti izbor za laganu večeru.

Institut „Batut“ savetuje da se dva do tri puta nedeljno jede riba. Ali i mahunarke poput pasulja, sočiva i leblebija, u kombinaciji sa žitaricama.

Izvor kalcijuma su susam, kao dodatak salatama ili pahuljicama, tunjevina, losos, ovsene pahuljice. Kao i popularna biljna mleka od kojih su mnoga obogaćena kalcijumom i vitaminima.  Ali treba voditi računa o šećerima koje sadrže, navodi Institut.

Add a comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *